Infokoncentrat za 7. 5. 2019

Včeraj je ob 16. uri v Amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru  potekala okrogla miza z naslovom Tvoj moment - uporabi svoj glas. Moment Maribor je dogodek, ki je otvoril njihov 4. mednarodni festival neodvisne umetnosti Prestopi/Crossings, pripravil s pomočjo Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki je letos izdal študijo Mladina 2018. Gostja in gosta okrogle mize, ki je v luči bližajočih se Evropskih parlamentarnih volitev odpirala predvsem problematiko politične (ne)participacije mladih, so bili dr. Rudi Klanjšek, član Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Mariboru, Manja Toplak, vršilka dolžnosti vodje pisarne Evropskega parlamenta za stike v Sloveniji, ter Miha Blažič - N'toko, raper in kolumnist Mladine. Ob problematiki nizke politične participacije med mladimi se je odprl tudi diskurz o Evropski Uniji kot geopolitični entiteti. Unijo, Evropske volitve in vprašanja, ki jih odpirajo skupaj s kampanijami za oddajo glasov, pa tudi okroglo mizo samo, bomo na Radiu MARŠ podrobneje naslovili tudi v petkovem programu, ki se bo med drugim ozrl tudi na Dan evrope, praznujoč 9. maja.

Do konca tega tedna bo s strani stranke SDS vložena interpelacija zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Poslanska skupina bo vsebino interpelacije predstavila na novinarski konferenci v naslednjih dneh. Erjavcu se sicer očita zloraba vojaške obveščevalne službe za namen razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, Mihe Škerbinca.

Knovs je namreč 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric o Škerbinčevih neprimernih opazkah o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Alenke Ermenc. OVS je 3. aprila v zvezi z zadevo zaslišala 25 vojakov.

 

Čez severno mejo.

Avstrija je nedavno sprejela novo zakonodajo o socialni pomoči, ki določa, da prejemniki celoten znesek socialne pomoči prejmejo le s srednje dobrim znanjem nemščine ali izredno dobrim znanjem angleščine, v primeru slabšega znanja pa le 65 odstotkov. Narodni svet Koroških Slovencev poziva k spremembi zakona, ki bo prizadel predvsem prosilce za azil, ki so trenutno prejemniki tretjine socialne pomoči. Svet ob tem opozarja, da je zakonodaja diskriminatorna do avstrijskih jezikovnih manjšin in v nasprotju z ustavo. Ta namreč zagotavlja jezikom jezikovnih manjšin, kot so koroški Slovenci ali gradiščanski Hrvatje, enakopraven položaj kot nemščini, česar pa z novo zakonodajo ne omogoča.

 

Madžarski premier Viktor Orban, je izjavil, da stranka Fidesz ne bo podprla predsednika Evropske ljudske stranke Manfreda Webra pri kandidaturi za predsednika Evropske komisije. Nenadni odteg podpore Webru je posledica njegove izjave, da ne želi postati predsednik Evropske komisije z glasovi podpore Fidesza, kar je Orban interpretiral kot žalitev Madžarov. Weber je sicer podprl nedavno zamrznitev članstva Fidesza v EPP, še pred tem pa podpiral ukinitev glasovalne pravice Madžarske v Evropskem svetu zaradi njenih kršitev vladavine prava. Ob odtegnitvi podpore predsedniku največje stranke v evropskem parlamentu je Orban predlagal tudi večje sodelovanje krščanskih demokratov in konzervativcev z bolj desnimi strankami, kot primer dobrega sodelovanja pa navedel avstrijsko vladno koalicijo med Ljudsko stranko in svobodnjaki.

 

Turški vrhovni volilni vrh je ugodil pritožbi stranke Pravičnost in razvoj, bolje poznane pod kratico AKP, ki jo vodi predsednik Recep Tayyip Erdogan, in razveljavil rezultat županskih volitev v Istanbulu ter za 2. junij odredil ponovitev volitev. AKP je na marčevskih volitvah v Istanbulu po petnajstih letih izgubila mesto župana. Zmagal je Ekrem Imamoglu iz Republikanske ljudske stranke, ki je glavna stranka opozicije. AKP trdi, da so se na volitvah zgodile številne prevare, poleg tega pa je Imamoglu zmagal s tesno večino, zaradi česar je volilna komisija najprej ponovno preštela glasovnice. Erdogan, ki je svojo politično kariero začel kot istanbulski župan, je izid volitev označil kot “organiziran kriminal” in zatrdil, da v mestu z dobrimi 10 milijoni volilnih upravičencev manj kot petnajst tisoč glasov razlike med županskima kandidatoma ne zadostuje za zmago.

 

Organizaciji Afriška unija in Združeni narodi sta izrazili podporo sudanskim protestom, ki zahtevajo umik začasnega vojaškega sveta, ki vlada od odstavitve predsednika Omarja al Baširja prejšnji mesec. Afriška unija je tako podaljšala rok, v okviru katerega naj bi začasni vojaški svet odstopil v prid civilno vodene vlade, s 15 dni na 60. Afriška unija, ki v sodelovanju z Združenimi narodi sodeluje v pogovorih o oblikovanju civilne sudanske oblasti, pa sicer meni, da bi predstavniki vojske lahko bili člani nove vlade.

 

Odbor Združenih narodov za biodiverziteto in ekosistem je objavil obsežno poročilo z glavno ugotovitvijo, da onesnaževanje in potrošništvo znižujeta kvaliteto ekosistemov hitreje kot kadarkoli prej. Poročilo tako ocenjuje, da bo v primeru nadaljevanja trenutne svetovne okoljske politike v naslednjih desetletjih ogroženih tudi do 40 odstotkov dvoživk ter tretjina koral in morskih sesalcev. Poročilo opozarja tudi na nevarnost drastičnega padca števila opraševalcev, saj so od njih odvisne tri četrtine svetovne proizvodnje hrane. Poleg pretiranega ribolova in izsekavanja gozdov smo v zadnjih treh desetletjih tudi podvojili količino energije, ki jo letno porabimo na globalni ravni. Vpričo teh podatkov odbor za biodiverziteto poziva k ukinitivi vseh subvencij za gospodarske panoge, ki onesnažujejo, in k redefiniciji pojma “uspešna ekonomija”, ki se po njihovem mnenju ne bi smel meriti v BDP-ju, ampak po kriterijih dolgoročnega, kakovostnega življenja. V odziv lahko raziskava Evropske unije Eurobarometer ponudi le “dobro” novico, da 96 odstotkov Evropejcev razume povezavo med varovanjem biotske raznolikosti in bojem proti podnebnim spremembam. “Kar” 41 odstotkov Evropejcev celo razume pojem “biotska raznolikost”, kar je 11 odstotkov več kot pred štirimi leti.

Facebook Twitter Deli