Infokoncentrat za zdravje

Zdravje je na prvem mestu, tudi v današnjem informativnem poročanju. Minister za zdravje Aleš Šabeder je s predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) začrtal okvirje za reševanje razmer v primarnem zdravstvu. Ena od prioritet je priprava predloga specializacij družinske medicine za leto 2019, ki ga bodo v najkrajšem mogočem času posredovali zdravniški zbornici, je v izjavi za medije po srečanju pojasnila direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate. Prav tako bodo pripravili predloga dveh aneksov k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Prvega, ki naj bi določal tudi zgornjo mejo za odklanjanje bolnikov, bi lahko sprejeli do konca maja.

Po ministrovih besedah so si bili na današnjem srečanju enotni, da morajo poiskati najboljše rešitve za bolnike in razrešiti akutno problematiko na področju odpovedi družinskih zdravnikov. Ti namreč že dlje opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi obremenjenosti, v več zdravstvenih domovih so zagrozili s kolektivnimi odpovedmi.

 

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je na današnji seji odločil, da bodo vsi zdravniki in zobozdravniki od 1. junija delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. Kot pojasnjuje predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, bo Fides tudi vztrajal pri "absolutni" izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju. Kuštrin je po seji Fidesovega glavnega odbora v izjavi za medije poudaril, da je modra knjiga standardov in normativov kot del kolektivne pogodbe zdravniška pravica, od katere v sindikatu ne nameravajo odstopiti. Ob tem je poudaril, da od novega zdravstvenega ministra Aleša Šabedra pričakujejo takojšnje ukrepanje v zvezi s težavami v družinski medicini, za kar mu v Fidesu dajejo teden dni časa. Opozoril je, da vlada in minister ne moreta pričakovati, da bodo zdravniki našli rešitve, vsekakor pa lahko računata na njihovo pomoč in sodelovanje. Spomnil je, da je Fides že pred 20 leti opozoril na nevarnost pomanjkanja zdravnikov in se zato tudi zavzel za ustanovitev še ene medicinske fakultete.

Za svoje zdravje pa se bo od sedaj naprej manj bala novinarka Branka Bezjak. Mariborsko višje sodišče je namreč kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo Aljoše Dragaša, ki je bil lani junija spoznan za krivega, da je ustrahoval in resno zagrozil, da bo napadel Večerovo novinarko. S tem je višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo. Aljoša Dragaš je bil obsojen na pogojno kazen, Bezjakovi pa se ne sme približevati in z njo navezovati stikov. Dragaš je avgusta 2016 v pisanju, naslovljenem na Franca Kanglerja, nekdanjega mariborskega župana, med drugim zagrozil Branki Bezjak z besedami: "V kolikor se nama poti križajo, ti ne garantiram, da boš preživela!" Pismo je bilo z grožnjami vred objavljeno na spletišču Facebook, Bezjakova pa se je počutila napadeno tudi ob Dragaševem blatenju in zavpitih grožnjah ob nekaterih drugih priložnostih, poroča Večer.

 

V izogib grožnjam in neprijetnim situacijam kot posledici brexita se nadaljujejo dogovori, nanašujoči na izhod Britanije iz Evropske Unije. Svet Evropske unije in Evropski parlament sta namreč včeraj zvečer dosegla dogovor o brezvizumskih obiskih britanskih državljanov v šengenskem območju Evropske unije. Britanski državljani bodo tako po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije v njej lahko brez vizuma bivali do devetdeset dni v stoosemdesetdnevnem obdobju. Dogovor bo veljal samo v primeru recipročnosti, in sicer, če bodo enaka ali podobna pravila veljala za državljane držav Evropske unije ob obisku Otoka.

 

Sestali se bodo tudi zunanji ministri 29-ih članic zveze NATO. Danes bodo v Washingtonu na jubilejnem zasedanju skupaj počastili 70. rojstni dan zavetništva. Zasedanje pa ni namenjeno le zgodovinskemu spominu na ustanovitev severnoatlantske pogodbene zveze, temveč tudi pogovorom o višanju obrambnih izdatkov njenih članic. Jutri bodo ministri na zasedanju spregovorili o boju proti terorizmu s poudarkom na Afganistanu ter o novih ukrepih za izboljšanje poznavanja situacije v črnomorski regiji in odnosih z Rusijo,.

 

Naraščanje napetosti med Rusijo in Ukrajino pred drugim krogom ukrajinskih predsedniških volitev 21. aprila botruje radikalnim ukrepom tamkajšnje vlade. Prejšnji vikend sta namreč Jurij Bojko, v nedeljo četrtouvrščeni predsedniški kandidat, in Viktor Medvedčuk, predsednik političnega odbora Opozicijske platforme - Za življenje, z zasebnim letalom odpotovala na srečanje z ruskim premierjem Dimitrijem Medvedjevim v Moskvo. Pogovorom, ki so se dotikali vprašanj gospodarske menjave in transporta zemeljskega plina, se je pridružil tudi Aleksej Miller, predsednik nadzornega odbora ruskega državnega naftnega velikana Gazprom. Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo proti poslancema sprožilo kazenski postopek ilegalnega prehoda meje.

 

Tudi zaključujemo predsedniško. Po včerajšnjem pozivu predsednika venezuelskega vrhovnega sodišča Maikela Morena venezuelski ustavodajni skupščini o odpravi imunitete opozicijskega poslanca Juana Guaidoja je ta danes to tudi storila. Proti samorazglašenemu začasnemu predsedniku bo nacionalni preiskovalni urad sprožil preiskavo obtožb o terorizmu. Guaido je na Twitterju sporočil, da bodo njegovi privrženci silovito odgovorili v primeru njegovega izginotja ali ugrabitve.

 

Informacije je na kup spravil Franc.

 

Foto: Portal Plus

 

Facebook Twitter Deli