Podnebne spremembe so nam vsem v pogubo

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ponovno potrdila naraščanje gladine oceanov po svetu. Njihovi zadnji satelitski posnetki kažejo, da bo morje v naslednjih 100 do 200 letih neizogibno naraslo za najmanj en meter. Na podlagi fizikalnih zakonov pa se znanstveniki bojijo, da se zaradi hkratnega segrevanja ozračja obeta še bolj črn scenarij. Zaradi segrevanja se namreč talijo ledeniki na severnem in južnem tečaju Zemlje, ta dodatna voda pa bo zalila velike površine planeta. Po projekcijah znanstvenikov Nasinega oddelka za znanost o planetu Zemlja živi v dosegu enega metra rasti morske gladine kar 150 milijonov ljudi. Ameriški zvezni državi Floridi, kjer je guverner v republikanski maniri prepovedal uporabo izraza "globalno segrevanje", grozi izumrtje, ogrožena pa so tudi mesta, kot sta Singapur in Tokio, in seveda tudi majhne tihomorske otoške države. Gladina svetovnih oceanov je od leta 1992 narasla povprečno za 7,6 centimetra. Ponekod je narasla manj, ponekod pa celo za 23 centimetrov. Vodja posebne Nasine ekipe za spremljanje gladine oceanov Setve Nerem je opozoril, da predvidevanja o dvigu gladine v naslednjih 100 do 200 letih za en meter slonijo na podlagi dosedanjega tempa segrevanja ozračja, ki pa se bo zelo verjetno le še pospešil. To pomeni, da bodo posledice verjetno še hujše.

Na avtocesti na Gradiščanskem v Avstriji so danes odkrili tovornjak z več deset trupli migrantov. Direktor deželne policije Hans Peter Doskozil je na novinarski konferenci povedal, da je v tovornjaku od 20 do 40 ali celo 50 trupel. Okoli 7,5 tone težak hladilni tovornjak je bil parkiran na odstavni niši, odkril pa ga je delavec, ki je ob avtocesti kosil travo, ter obvestil policijo. Doskozil je dodal, da v tem trenutku še ne morejo podati natančnih podatkov, kako je nastopila smrt, forenziki pa bodo na kraju dogodka verjetno delali več dni. Avstrijski pravosodni minister Wolfgang Brandstetter je dejal, da so se bali, da bi se enkrat lahko zgodilo kaj takega, saj je organizirano tihotapljenje moderna oblika najhujšega kaznivega dejanja, ki bi ga morali v Evropi dosledno preprečevati. V Avstriji so sicer ustanovili krizni štab, notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner pa je odredila okrepljen nadzor na mednarodnih vlakih in obmejnem območju. Dogodek je žalostna posledica obsežne begunske in migranske krize, s katero se Evropa ne zna ustrezno spopasti.

Ker se je v ponedeljek sesula spletna stran, na kateri je bila objavljena vloga za štipendije za deficitarne poklice, so danes razpis razveljavili. Ugotovili so, da je prišlo do neenakopravnega obravnavanja prosilcev, ki niso imeli dostopa do vlog na spletu, je danes dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Osnovna napaka je bila v tem, da je bila vloga za pridobitev štipendije za deficitarne poklice na spletni strani sklada za razvoj kadrov dosegljiva na isti dan, ko je bilo možno tudi oddati te vloge, ter izjemno veliko povpraševanje, je pojasnila ministrica. Dodala je, da je na sklad do danes skupaj prispelo veš kot 6300 vlog za štipendije. A razpisanih je 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. Število vlog kaže na to, da bi veljalo povečati sredstva za te štipendije, a sredstev pričakovano ni. Če bi spreminjali pravne akte, bi razpis ne bil že naslednji teden, zato so se na ministrstvu skupaj s skladom po navedbah ministrice dogovorili, da bodo imeli prednost pri oddaji vloge vpisani v prvih letnikih srednje šole. Ob tem je napovedala spremembe zakona o štipendiranju v začetku prihodnjega leta. Razpis štipendije za deficitarne poklice bo sklad ponovil in ga objavil na spletni strani v petek, 4. septembra skupaj z vlogo, ki se bodo vlagale 11. septembra.

V mariborskem Sodnem stolpu se danes začenja štiridnevni mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. V ospredju bodo ponovno dokumentarni filmi slovenskih avtorjev, na programu pa bodo tudi vrhunci svetovne dokumentarne produkcije. Vodja letošnjega festivala, ki ga v organizaciji Mitra prirejajo četrto leto, je producentka Sanja Kuveljič Bandič. Programsko selekcijo je opravila direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Maja Malus Azhdari. DOKUDOC bo tokrat v celoti potekal v Sodnem stolpu. Letos podaljšuje svoje dogajanje na štiri dni, povečuje bero mednarodnih dokumentarnih filmov, a ostaja zvest predstavljanju slovenske dokumentarne produkcije. Od prijavljenih 54 slovenskih dokumentarnih filmov jih bodo prikazali 26. Festival bodo danes odprli s predpremiero filma Dom režiserja Metoda Pevca. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjem. Kasneje bodo premierno prikazali dokumentarce mladih avtorjev z letošnje DOKU delavnice pod mentorstvom Nemanje Babiča in Jureta Černeca. V sekciji DOKU retro se bodo v soboto poklonili direktorju fotografije Ivanu Belcu, ki je soustvarjal veliko dokumentarnih zgodb ter se s svojimi prispevki v filmu v 60 letih ustvarjanja zapisal v slovensko filmsko zgodovino. Med drugim je sodeloval pri filmih Na svoji zemlji, Kekec, Vesna in Ne čakaj na maj.

Turško podjetje je ustvarilo avtomat, ki spodbuja ljudi k recikliranju, hkrati pa nahrani brezdomne pse in mačke. Avtomat z imenom Pugedon, ki stoji v centru Istanbula, v zameno za plastenke, konzerve in kartonsko embalažo v integrirano posodico vsuje brikete. Aparat deluje na sončno energijo, dobiček od smeti pa pokrije stroške hrane za živali. Avtor avtomata Engin Girgin je za časnik Der Spiegel povedal, da je bil njegov primarni cilj ljudem pokazati, da se dobro delo lahko naredi s stvarmi, ki bi jih sicer vrgli proč, hkrati pa je želel spodbuditi recikliranje. Nekateri prebivalci so se sicer bali, da se bo zaradi avtomata na tem delu mesta začelo zadrževati veliko psov, a se to ni zgodilo. Psi imajo namreč svoje teritorije, ki jih ne zapuščajo za dlje časa, tudi zaradi hrane ne. Projekt je bil opažen povsod posvetu, Girgin pravi, da je nič manj kot 61 držav izrazilo zanimanje za podobne avtomate. Nekoliko boljša rešitev kot ljubljanska prepoved hranjenja prostoživečih živali, kajne?

Facebook Twitter Deli
0 comments