Potresi in renovacije

Deželo vzhajajočega sonca je danes stresel potres z magnitudo 6,2 po Rihterjevi lestvici. Več ljudi je bilo poškodovanih, saj niso sprožili alarm za cunami. Ob 7. uri, po srednjeevropskem času, so se tla v prefekturi Tottori stresla z žariščem na globini desetih kilometrov. Po potresu je območje stresla še vrsta popotresnih sunkov, najmočnejša z magnitudo 5,0 po Rihterjevi lestvici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Japonska leži na stičišču štirih tektonskih plošč in ker so potresi tam pogosti, so temu primerni strogih gradbeni predpisi, zaradi česar tudi močnejši sunki včasih povzročijo le malo škode. Včasih pa se zgodi Fukushima ...

 

Selimo se v Jeriho. Na Zahodnem bregu nameravajo restavrirati mozaična tla nekdanje palače. 825 kvadratnih metov velik mozaik iz 8. stoletja so za začetek le očistili. Vsa restavratorska dela naj bi bila končana do leta 2018. Vzorec mozaičnih tal tvori 38 preprog, v njem so našli več kot 20 barv. Mozaik je velik kot dve košarkarski igrišči. To so bila tla kopališča v palači, ki se je porušila ob potresu. Po restavraciji bodo mozaike odprli za javnost. Projekt je financiran iz japonskih virov, poroča nemška dpa.

 

Južna Afrika je sprožila uradni postopek za izstop iz Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Včeraj je uradno seznanila sodišče z namero o izstopu. Kot razlog navajajo pristranskost sodišča do afriških držav, poročajo današnji južnoafriški mediji. Južna Afrika je, takoj za Burundijo, zdajdruga država, ki je napovedala izstop iz sodišča. Lani je Južna Afrika zavrnila zahtevo Mednarodnega kazenskega sodišča po izročitvi sudanskega predsednika Omarja al Baširja, čigar izročitev je sodišče zahtevalo zaradi obtožb o genocidu ter drugih vojnih zločinih. Al Bašir se je namreč mudil v Johannesburgu na vrhu Afriške unije, Pretoria pa je izročitev zavrnila na podlagi njegove diplomatske imunitete.

 

Družba za upravljanje ter-gatev bank (DUBT) je po včerajšnji dražbi nekaj premoženja Kraškega Zidarja v stečaju, postala ponosen lastnik celotnega objekta ladjedelnice v Izoli. Za 42.000 kvadratnih metrov površine je DoUBT odštela vse skupaj 5,25 milijona evrov, za delež Kraškega Zidarja pa točno 2,45 milijona evrov. Kot poročajo Primorske novice, je Kraški Zidar devet let nazaj kupil to zemljišče za 40 milijonov evrov. Kot opozarja časnik na izolski občini, še nimajo prostorskih aktov za širše območje ladjedelnice, zato ne morejo tam graditi. Tudi hotelov inapartmajev ne, za katere se je izgubil potencialni investitor. Plačano kupnino bodo, po odbitku stroškov za stečaj, vrnili DouBT kot hipotekarnemu upniku, poroča STA.

 

Na mednarodnem kongresu muzealcev so v Piranu podelili nagrade slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. Nagrado za leto 2016 je prejel eksperimentalni razstavni projekt EuroVision Lab dveh avtoric: Kaje Širok ter Urške Purg. Razstava EuroVision Lab je rezultat večmesečnega dela z daljšim ustvarjalnim procesom. Predstavlja model dinamične razstave, ki ponuja različne oblike komunikacije ter interakcije. Avtorici s sodelavci, z vodenimi ogledi, delavnicami za vse starosti, muzejskimi čajankami, hitrimi zmenki ali oblikovanjem časovne kapsule ponujajo drugačen način razumevanja muzeja širšemu krogu obiskovalcev. Razstava je bila na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije od julija do decembra 2015. Prešteli so več kot 5.000 obiskovalcev. Možnost neposredne udeležbe pri ustvarjanju razstave pa naj bi bila tudi težnja v "moderni" muzeologiji. Da pa naj bi tudi javnost odločala ter sodelovala pri tem, kaj hraniti v muzeju in kaj pred-staviti, je komisija še podprla ob utemeljitvi nagrade.

Info koncentrat je spisal David.

Facebook Twitter Deli
0 comments