Ravnanje z begunci je ogledalo naše družbe. Kar vidimo, je zelo zaskrbljujoče.

Policija na Siciliji danes aretirala deset domnevnih tihotapcev ljudi, ki jim očitajo odgovornost za smrti 52 beguncev, ki so jih v sredo odkrili na ladji v Sredozemlju. Aretirani so se pomešali med 460 preživelih tragedije, ki so danes prispeli do Palerma. Preživeli so poročali o brutalnih zlorabah ljudi v podpalubju. Med drugim naj bi jim s palicami in noži preprečevali izhod iz približno meter in pol visokega skladiščnega prostora v podpalubju, ki so ga tihotapci napolnili z več kot 200 ljudmi. Begunska tragedija je že zdavnaj presegla katastrofalne razsežnosti, mi pa se sprašujemo, ali Evropi situacija ustreza, glede na to da je večinoma tiho (z izjemo ljudskega hujskaštva) in s svojimi kvotami, sejami in forumi izjemno neučinkovita. Za nameček je Nemčija presenetila z novo cvetko. Potem, ko so lokalne oblasti v mestu Heidenau prepovedale zborovanja zaradi strahu pred ponovitvijo nasilnih protestov v zvezi s tamkajšnjim begunskim centrom, je upravno sodišče v Dresdnu prepoved razglasila za nezakonito. Ker sovražni govor, rasizem in nasilje niso dovolj resni razlogi.

Grški časnik Erimerida to Sintakton je izvedel prvo anketo pred grškimi predčasnimi volitvami, ki bodo verjetno septembra in bodo že pete v zadnjih šestih letih. Izidi kažejo, da vodi stranka dosedanjega premierja Aleksisa Tsprasa Syriza, sledi pa ji doslej opozicijska Nova demokracija. Grški predsednik Prokopis Pavlopoulos je v četrtek predsednico grškega vrhovnega sodišča Vasiliki Tanu imenoval za predsednico prehodne vlade, ki bo državo vodila do predčasnih volitev. 65-letna Tanu je tako postala prva ženska, ki bo vodila grško vlado. Morda škoda, da samo začasno?

V italjanskem Zgornjem Poadižju je sodišče poskrbelo za precendens na področju veganstva pri otrocih. Ko je mati v vrtcu za svojega 10 mesecev starega otroka zahtevala vegansko hrano, so otroka so izključili iz vrtca, potem ko so od matere zahtevali zdravniško mnenje o otrokovem zdravju. A sodišče je stopilo na materino stran in odločilo, da je izključitev na podlagi izbire načina prehranjevanja diskriminatorno. Primer je v Italiji omogočil staršem več svobode pri odločanju o prehrani svojega otroka.

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes ponovno zanikal informacije o tem, da naj bi bila mestna občina v zelo slabem likvidnostnem stanju. V javnosti se je ta teden namreč pojavil podatek o več kot 11 milijonih evrov proračunskega primanjkljaja, ki ga je navajal eden od internih občinskih dopisov. Fištravec je dejal: "Smo konec meseca avgusta in ni ga junaka, ki bi vedel, kakšna bo realizacija konec decembra. Sploh pa tega ne more vedeti uslužbenka, ki se s tem ne ukvarja in niti ni zadolžena za proračun. Če bi bile stvari tako alarmantne, kot je razvidno iz te interne elektronske pošte, bi občina že zdavnaj ne bila več likvidna in bi že zdavnaj potrebovala premostitveni kredit," je dejal Fištravec. Bomo videli, kaj bo pokazal rebalans, kajne?

Darth Vader iz Vojne zvezd bo v islandski prestolnici dobil svojo ulico. Mestni svet bo ulico znotraj industrijske cone v Reykjaviku svet preimenoval v Svarthofdi, kar je islandski prevod imena Darth Vader. Župan Dagur B. Eggertsson je povedal, da je predlog za preimenovanje imena ulice del projekta "boljši Reykjavik", kjer lahko meščani izrazijo svoje ideje, o katerih mora nato mestni svet razpravljati. Islandci znajo.

Facebook Twitter Deli
0 comments