V boju proti nasilju

Danes je Športno razsodišče Cas v Lozani odločilo, da ruski športniki invalidi ne bodo nastopili na paraolimpijskih igrah v Riu. Pri Casu so zavrnili pritožbo ter tako potrdili izključitev ruskih športnikov invalidov. Kazen izločitve je Mednarodni paraolimpijski komite izrekel 7. avgusta, 15. avgusta pa je ruski komite vložil danes zavrnjeno pritožbo. Odločitev o prepovedi sodelovanja je dokončna in je več ni mogoče izpodbijati.

Spomnimo: Prej omenjeni Mednarodni komite, je zaradi sistematičnega dopinga kaznoval ruske paraolimpijce z izključitvijo z letošnjih paraolimpijskih iger. Te se bodo odvijale med 7. in 18. septembrom v Riu de Janeiru. Komite je pri izreku prepovedi upošteval tako imenovano McLarnovo poročilo. V tem je Svetovna protidopinška agencija razkrila, kako so Rusi med Olimpijskimi igrami v Sočiju sistematično uporabljali doping, pri tem pa tudi obremenili ruske paraolimpijce. Komite se je za takšen korak odločil, ker Rusija ni mogla izpolniti njegovih zahtev, predvsem tistih, ki zadevajo boj proti dopingu, poroča STA.

V nedeljo je v mestu Kirkuk na severu Iraka najstniškemu dečku spodletel samomorilski bombni napad. Policisti so ga prijeli ter pod njegovo majico odkrili dva kilograma razstreliva, ovitega okoli trupa. Varnostni organi trdijo, da deček šteje šestnajst let, lokalni mediji pa poročajo o mnogo nižji starosti, so sporočili pri tiskovni agenciji Reuters. Najverjetneje so ga skrajneži z manipulacijami pripravili do tega, da bi napadel zgradbo notranjega ministrstva, saj se je prav tam njihova namera tudi izjalovila. Do dogodka je prišlo manj kot dan po samomorilskem napadu v Turčiji, kjer se je mlad fant razstrelil na poroki in s seboj vzel 51 življenj. Opazovalci pri UNICEF-u opozarjajo, da je takšno pranje možganov otrok pri terorističnih skupinah, kot sta Islamska država in Boko Haram, vse pogostejše, so še zapisali pri časniku Huffington Post.

V ponedeljek je 70-letni moški, v izolski bolnišnici ustrelil zdravnika ter dva policista. Bil je zdravnikov bolnik, je pojasnil direktor bolnišnice Radivoj Nardin na današnji novinarski konferenci. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe. Do streljanja je prišlo v ponedeljek okoli 15. ure, ko je 70-letnik iz Svetega Antona pri Kopru ustrelil urologa. Posredoval je 43-letni uniformirani prometni policist, ki je bil takrat službeno v bolnišnici. Ko je napadalec poskušal pobegniti z avtomobilom, so ga skušali ustaviti policisti. Pri tem je napadalec ustrelil še enega policista, starega 46 let, in ga huje ranil. V obračunu s policijo je 70-letnik umrl tudi sam. Zdravnik je umrl v ponedeljkovih večernih urah, stanje drugega ranjenega policista pa je stabilno. Koprska policija pojasnjuje, da je napadalec streljal z nezakonitim orožjem in da napada ni bilo moč preprečiti.

Poslanec Zvonko Lah pa zapušča poslansko skupino ter stranko SDS. V stranki ga kajpak pozivajo naj spoštuje lastnoročno podpisano pogodbo o kandidaturi in etični kodeks in naj ne izdaja zaupanja volivcev, ki so obkrožili številko pred njegovim imenom na listi SDS. Medijske objave o izstopu iz SDS, ki so se pojavile spomladi je poslanec najprej zanikal. Po opravljenih razgovorih, kot glavni razlog nezadovoljstva Lah po navedbah SDS izpostavlja dejstvo, da ga noben občinski odbor ni evidentiral kot kandidata za prihodnje državnozborske volitve. Lah je danes dejal, da namerava v prihodnjih dneh izstopiti iz poslanske skupine. Sprva namerava delovati kot samostojni poslanec, v prihodnje pa ne izključuje možnosti, da se pridruži kakšni drugi poslanski skupini.

Za konec pa še kratka iz sveta raziskovanja naših sorodnikov. Znanstveniki so odkrili, da šimpanzi, ki so ljudem po evolucijskem drevesu najbližji, raje sodelujejo kot tekmujejo. Privoščimo si še kakšno banano tudi sami.

Iz brloga, pošilja Batman.

Facebook Twitter Deli
0 comments