112 - Liffe

Na Festivalu filma LIFFE smo si z MARŠEM ogledali danski psihološki triler 112, ki se je v sekciji PERSPEKTIV potegoval za Liffovo nagrado VODOMEC. Kriminalna drama traja 85 minut in je v kinih na sporedu od 11. novembra letos. Navdihnjen s posnetkom resničnega klica v sili gledalce popelje na pretresljivo dogodivščino, ob kateri občinstvu nemalokrat zastane dih, kljub temu da se dogajanje ne premakne iz dolgočasno sterilnega prostora klicnega centra. Asger Holm, policist, se v bitki s časom posluži vseh svojih detektivskih sposobnosti, pri tem pa si lahko pomaga zgolj s telefonom. Kmalu lahko ugotovimo, da je primer, na katerega je naletel, veliko težji, kot si sprva predstavljamo.

"Tisto je bil posnetek resničnega klica v sili. Ugrabljena ženska je govorila z operaterjem, vendar v šifrah. Najprej sem samo poslušal kot prikovan, pozneje pa sem začel razmišljati o tem, da se mi je zdelo, da tudi vidim tisto, kar je opisovala. Dejstvo, da bi vsak človek, ki bi poslušal tisti posnetek, videl drugačne podobe, me je prevzelo. Iz te ideje je nastala zasnova za film, ki bi ga vsak gledalec videl povsem po svoje," pravi režiser Gustav Möller.
Film je v letu 2018 prejel 3 nagrade občinstva in 4 nagrade za najboljšega režiserja, je pa tudi letošnji danski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Facebook Twitter Deli
0 comments