7 ur na minute - UPB konferenca o premisleku mladinskega dela

Mladinska politika v EU je že, ali pa vedno bolj, podrejena neoliberalni ideologiji. To pomeni, da se uveljavlja koncept mladinskega dela, ki v bistvu na nek način ni skoraj nič drugega, kot si jo razlagajo te kapitalistične politike. Eden izmed konceptov znotraj družbe znanja, poudarja da so mladi fleksibilni, prilagodljivi, da so kompetenčno opremljeni in da so sposobni vstopiti na t.i. trg dela. Posledično spodbuja  tudi to, da vsak razmišlja o sebi, kot o posamezniku. Fursira individualno razmišljanje in mladi niso več sposobni sistemskega razmišljanja in iskanja krivde v sistemu, temveč sledijo na način, kako izboljšati sebe.

V četrtek, 14. Septembra se je v dvorani Gustaf,  med 11. in 18. uro zgodila UPB konferenca: Sedem ur na minute, o premisleku mladinskega dela. Na sedemurni video beleženi konferenci so želeli z dejavnimi in mislečimi mladinskega polja oceniti razvoj mladinskega dela in dela z mladimi v Sloveniji. Skozi dva »paketa« povabljenih gostov so govorili skozi uprizarjano in na minute »rezano« razpravo, s katero so hoteli izpovedat videnja stvarnosti in sooblikovati obrise smiselnega. V prispevku lahko prisluhnete Tinki Podbevšek iz kolektiva Pizda, ki je predstavila pogled mladih na mladinsko delo.

S konferenco so želeli pokazat to, da postajamo uresničevalci koncepta družbe znanja. Vsebine s področja zaposlovanja mladih, podjetništva in razglašanja fleksibilnosti ter tekmovanja na trgu delovne sile, so vedno bolj prisotne v programih, ki jih izvajajo mladinski centri in mladinske organizacije. Te vsebine skozi kriterije razpisov in direktive postajajo »osmišljevalne«. Že leta nasprotujejo tudi napadalnemu razgrajanju edinih vodil trajnostne mladinske politike. Samostojnost, kritičnost, ustvarjalnost in radodarnost so temelji sleherne prihodnosti. Tako imenovane ključne kompetence: podjetnost in inovativnost, številska predstavljivost in kompetence v naravoslovju in tehnologiji, učenje učenja, so izpeljanke iz teorije človeškega kapitala. Razbohotenost »kompetenčnostnega« delavničenja ruši skupnostno, samoniklo ter samostojno. Pospešuje in normalizira pa pojave kot so prekarnost in fleksibilizacija na trgu delovne sile.

Facebook Twitter Deli
0 comments