Banda Ferdamana

Dobra družba, dobra zabava, komedija in improvizacija. "Če zunaj dežuje, je slabo vreme,": najljubši citat Bande Ferdamane, z e-jem, kot sami poudarijo. Gre za kulturno-umetniško društvo, ki se ukvarja z gledališko improvizacijo. Skupina obstaja od leta 1998, in zmeraj poskrbijo, da nihče izmed obiskovalcev njihovih predstav ni prikrajšan za solze smeha.
Na nastopih lahko srečamo nekje med 6 do 10 od skupno 15 članov, njihovo število se vsake toliko spreminja, saj nove nadobudneže radi sprejmejo, kot je povedala Mojca Frim, članica Bande, ki med drugim tudi vodi vaje za novince in srednješolski impro ŠILO v Mariboru, Pekrah in Celju.

Nastopajo od septembra do junija enkrat mesečno in čeprav lahko na njihovi FB strani preberemo, da Banda prebiva v kraju, (ki) Ni tak blizu 12, pa so si za svoj dosedaj že ustaljen prostor za predstave izbrali Kulturni in glasbeni brlog, poznan kot KGB. Občasno jih lahko srečamo tudi drugod po štajerski prestolnici in izven nje. Improvizirane prizore izpeljejo suvereno, a sproščeno in spontano, podlago za to pa jim daje publika, pri kateri ciljajo na čim bolj nore predloge.

Se pa Ferdamanci zavedajo tudi tegob, ki sežejo daleč iz KGB-jeve kleti na Vojašniškem trgu vse tja do Afrike. 20. junija letos so izpeljali še eno Ferdamano dobrodelno predstavo. Denar, ki so ga zbirali z vstopnicami in tematskimi majicami, je šel za izobraževanje otrok v Gambiji, najmanjški afriški državi, kjer je pismena samo polovica ljudi. Sredstva so porabili za izvedbo poletnega tabora za učence: nakup malic in šolskih potrebščin, plačilo njihovih učiteljev in ekskurzijo v naravni park, del prispevkov pa je šel tudi za gradnjo izobraževalnega centra. Nekaj zbranega denarja je šlo za izboljševanje zdravstvenih razmer, kot je plačevanje medicinske oskrbe. Članica bande Mirjam Fašmon nam je povedala, da je v Gambiji 3 tedne vsak delovni dan izvajala pouk na poletnem taboru. Skozi učenje so učiteljem pokazali evropske učne metode, načine za popestritev pouka in kakšna nova znanja, ki jih njihov učni načrt ne pokriva. Mirjam je izpostavila, da so bili prispevki obiskovalcev na dobrodelni predstavi prostovoljni. Vstopnine ni bilo, a ljudje so prispevali več, kot bi dali za karto. Pravi, da je publika res pripomogla k temu, da je poletni tabor stekel in otrokom ponudil dodatno izobrazbo, malice in potrebščine.

"To je boljše od vseh komedij na televiziji, vzdušje je sproščeno, smejimo se non stop" pravijo obiskovalci, od katerih pa je en drzno dodal še to, da mu "s pirom, in odličnim ambientom na neki točki večera fali samo še čik v roki ali pa kaj podobnega".
To je Banda Ferdamana. Ferdamano zabavni, prijetni, domači, vsestransko raznoliki.

Facebook Twitter Deli
0 comments