Geopunkturni krog Marka Pogačnika tudi v Mariboru

V petkovem odprtem terminu smo se sprehodili nedaleč stran od naše hiše. Na robu severne meje mestnega parka smo zmotili Marka Pogačnika, ki s svojo ekipo različnih umetnikov, in v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor, kleše v kamne in postavlja geopunkturni krog, ki ga bodo uradno odprli 26. Septembra.

Marko Pogačnik, akademski kipar, unescov umetnik za mir, avtor številnih knjig in tudi oblikovalec slovenskega grba, je v zadnjem obdobju znan zlasti po litopunkturnih projektih, ki jih realizira tako doma, kot v tujini. Zanje je značilno, da v izbrane prostorske enote postavlja kamnite stebre in uravnoteži energijski pretok prostora. Kipar Marko Pogačnik skuša s tem dolgoletnim projektom vnovič vzpostavit komunikacijo med Zemljo in človekom. Geopunkturni krogi so sestavljeni iz vklesanih znamenj, ki so oblikovana po principu univerzalnega likovnega jezika. Znamenja so kozmogrami in pri njihovi realizaciji vedno sodeluje mednarodna skupina izšolanih umetnic in umetnikov. Leta 2008 je tak kozmogram postavil v Ljubljani, v povezavi s takratnim predsedovanjem Evropski uniji pa ga je poimenoval Hologram Evrope. Tak geopunkturni krog pa te dni, kot rečeno, nastaja v mariborskem mestnem parku in bo označil vlogo mariborskega prostora v širšem prostoru srednje Evrope.

V pogovoru lahko prisluhnete Marku Pogačniku, ki nam je predstavil korenine instalacije in jo skupaj z ostalimi umetniki te dni pripravlja v mariborskem mestnem parku.

Facebook Twitter Deli