LIFFE

Letos že 29. Mednarodni filmski festival Liffe, s središčem svojega dogajanja v Ljubljani pa z aktualnimi in kakovostnimi filmi evropske in svetovne produkcije ni obiskal samo slovenske prestolnice, temveč tudi Maribor.
Festival smo imeli možnost obiskati med 7. in 11. novembrom na festivalskih prizoriščih v Cankarjevem domu, Kinu Komuna, Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Kinu Šiška, Mariboxu, Mestnem kinu Metropol Celje in Anton Podbevšek teatru Novo mesto.

Letos so se za nagrade potegovali filmi v 10ih različnih programskih sklopih. Sklepna slovesnost s podelitvijo nagrad je potekala v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Mladinska žirija v sestavi Tine Jančič, Aleša Bezjaka, Sare Janežič, Eme Paš in Ajde Rudolf je podelila nagrado mladih ljubiteljev filma KINOTRIP, prejel jo je film Jezdec. Izpostavili so, da gre za "pristen prikaz življenja, iskreno igro in čudovite posnetke narave", dodali pa tudi, da se z "izzivi, s katerimi se sooča ob izgubi svojih sanj" lahko poistoveti vsakdo. Za nagrado občinstva ZMAJ je publika izbrala film Aga z 4,66 točkami od 5ih možnih.
Nagrado združenja filmskih kritikov FIPRESCI je podelila žirantka Jasmina Šepetavc v imenu tričlanske žirije, ki sta jo sestavljala še Robert Horton in Kristina Kudelova. Nagrado je prejel film Stiks, ki naj bi prepričal z "dramatičnim preobračanjem" teme morja in človeka, katerih stik je prispodoba za "soočenje z vestjo."
O nagradi za najboljši kratki film je odločala tričlanska mednarodna žirija. Igor Bezinović, Milan Stojanović in Tanja Hladnik so nagrado podelili filmu Matria zaradi ganljive zgodbe.
Glavna podeljena nagrada je bila nagrada VODOMEC; priznanje za najboljši film iz sklopa Perspektive, ki ga podeljuje glavni pokrovitelj festivala, Telekom Slovenije, je podelil Tomaž Jontes, in sicer filmu Bojevnica, predajo nagrade pa je spremil s komentarjem, da je "zmagovalnemu filmu uspel redek dosežek v svetovni kinematografiji. Inteligentna in zabavna komedija se suvereno poigrava z različnimi filmskimi slogi in konvencijami."

29. Liffe festival se je uradno otvoril z dokumentarcem o Vladu Kreslinu "Poj mi pesem", in zaključil z ogledom Zimskih muh o "muhastih mladostnikih".

Direktor festivala Simon popek je povedal, da je" dogodek pomemben tako za ekonomijo kot tudi kulturo". Pravi, da se "gledalci tako srečujejo z vsebino, do katere drugače ne bi dostopali," da pa ta "oživlja in bogati filmsko ponudbo, saj gre za dela alternativne distribucije."

"Ko si vržen v vodo, začneš plavati," je o svoji novi vlogi koproducenta sklenil režiser Biček, in "na snidenje na jubilejnem, 30. Liffu," se je poslovil voditelj sklepne prireditve Brane Završan.

Facebook Twitter Deli
0 comments