Marburg Špecial

Vlada RS je prerazporedila pravice porabe iz tekoče proračunske rezerve. S tem je zagotovila 3,6 milijona evrov sredstev za vzpostavitev nove proizvodne cone Hoče-Slivnica, v neposredni bližini Maribora, kjer ima namen ličarsko proizvodnjo postaviti avtomobilski velikan Magna Steyr.

Omenjeni ukrep je le zadnji v nizu ukrepov namenjenih olajšanju poti Magni na slovenska tla. Novembra lanskega leta je na primer vlada sprejela predlog zakona, po katerem bi bilo mogoče morebitne ne-sodelujoče pri prodaji 100 hektarjev velikega zemljišča razlastiti ali jim poiskati ustrezno nadomestno zemljišče. V ta namen je v ponedeljek tudi pozvala Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, da le-ta upravičencem, ki se preživljajo s kmetijsko dejavnostjo, na njihov predlog proda ali odda kmetijska zemljišča, ki so v njegovem upravljanju.

Nova cona bo strateško umeščena med industrijsko cono Hoče in letališče Edvarda Rusjana Maribor, v neposredni bližini avtocestnega križa evropskih prometnih koridorjev, ki povezujejo Dunaj, Budimpešto, Zagreb in Ljubljano. Delovno mesto bi naj v obratu našlo med 1000 in 3000 ljudi.

 

Nekateri projekt gredo z roko v roki...

 

Letališče Edvarda Rusjana je le dobilo dolgoročnega najemnika. To je postal dosedanji obratovalec, zasebno podjetje Aerodrom Maribor v imenu katerega je pogodbo z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem, podpisal Boris Bobek. Pogodbo so z državo podpisali za obdobje 15 let. Sprva ni bilo načrtovano, da se podpisa udeleži Pang Siu Yin, direktor podjetja SHS Aviation, ki pa je lastnik Aerodrom Maribor. Yin je po podpisu pogodbe v Kazinski dvorani v SNG Maribor predstavil dolgoročno strategijo upravljanja letališča. Pred občistvom se mu je pridružil tudi župan MOM Andrej Fištravec, ki je predstavitev tudi sklical, čeprav občina formalno nima vloge pri investiciji Aerodroma Maribor. Tudi komentiranje novinarjem po podpisu pogodbe so prevzeli predstavniki občine. Po nekaterih podatkih bi naj investitorje s Kitajske pripeljal svetovalec župana Marko Kovačič, ki je zato na Kitajsko potoval vsaj petkrat.

 

Facebook Twitter Deli
0 comments