Overjam 2017 - prvi del

Oboževalci reggae glasbe smo se med 15. in 20. avgustom zakampirali v prekrasni pokrajini Tolmina, kjer se je odvijal festival Overjam. Čez cel dan smo lahko poslušali sproščujoče ritme reggae glasbe in njenih podzvrsti. Na zelenem odru, ki se je nahajal na plaži, so nas vsakodnevno od 10h naprej razvajali DJ-i, med drugimi tudi lokalni Tmintafari.

Za ogrevanje je na glavnem odru začel Ziggi Mastah z Dubtafari Sound. Prizorišče je nato napolnilo zvočno loopanje in elektronska modifikacija beatboxanja Dub FX in saksofonista Mr. Woodnote-a.

Naslednji dan smo se na plaži lahko udeležili delavnic pokrajinske arhitekture, žongliranja in slackline-a, vrtenja hoolahoop obroča, plesa, spolne vzgoje odraslih in glasbene improvizacije z različnimi instrumenti ali pa uživali v 10 minutni masaži ob komadih našega Tadimana. Zvečer so iz glavnega odra naša ušesa pobožali Raggalution, potem pa smo skakali po plesišču kot vroči prepečeni kruhki, ko je igral ska band iz Amerike, The Toasters.

Že ogretemu občinstvu so se pridružili ostali kamperji in na prizorišče se je natrlo skoraj vseh 3000 udeležencev festivala. Alborosie in Shengen Clan so ustvarili ta pravo čago in s prelivanjem groova ene pesmi v drugo ustvarili hipnotizirajočo energijo. Očarana množica je obstala, ko so se nežno ustavili, zato nas je Italijan osvežil z opernim falcetom kakor Soča po zaspanem jutru. Navdušeni smo se po velikem spektaklu odpravili na rdeči oder, ki so ga letos prestavili bližje šotorom, od koder smo lahko bili deležni vibrirajočih basov. Z novo postavitvijo smo tako lahko plesali do zgodnjih jutranjih ur brez interference glasbe z drugega odra.

Tudi v kampu je bilo pestro. Vse od Italijanov, ki so si ob pol petih zjutraj kuhali testenine, da bi si potešili munchije, do glasbe v kampu in na stojnicah kjer so prodajali unikaten nakit, oblačila in kadilske pripomočke. Na voljo je bila tudi raznolika hrana, kot so veganski puding, testenine z zelenjavo, arašidi in curry omako ter pekoče perutničke pri Maharaji.

V četrtek so že na dancehall-u prijetno vzdušje ustvarili Panda Dub, na glavnem odru pa nas je navdušila reggae-dub-ska-roots srbska skupina Zaa z odlično vokalistko ter Don Carlos & Dub Vision iz Amerike in Jamajke. Naslednji dan se je glavno prizorišče ponovno napolnilo, da bi slišali sina velikega Bob Marleyja. Ky-Mani Marley je izvrstno odigral tako svoje kot očetove pesmi in nam predstavil tudi novo, poprej še nepredvajano pesem o ljubezni.

Tmintafari-janci so zadnji dan debatirali s pionirji reggae kulture v Sloveniji, Roots in Session, na programu Overjam univerze, ki jo je organiziral reggae.si vsak dan med 14. in 15. uro. Čeprav je sobotni dež pregnal nekaj obiskovalcev domov, so viseče vreče ostale na drevesih do nedelje, domov smo pa odšli zadovoljni z odmevanjem reggae glasbe v naših ušesih.

 

Poroča na Sotočju osvežena Lane Novak. V sobotnem Odprtem terminu prisluhnite še njenemu prispevku s festivala Overjam 2017 z intervjuji in vtisi obiskovalcev.

Facebook Twitter Deli
0 comments