Prva imena nastopajočih na Budapest Showcase Hubu objavljena

Dobrodošli v prvi ediciji nove MARŠ-eve rubrike, ki vam bo, vsak teden do novembra, predstavila nekaj imen z vzhajajoče Vzhodnoevropske glasbene scene. Ta rubrika je nastala na pobudo showcase festivala v Budimpešti, ki spodbuja kroženje in promocijo glasbenikov Vzhodne Evrope. Na drugem Budapest Showcase Hub-u, ki se odvije med 15. in 17. novembrom, se bo predstavilo 33 skupin. Nekatere izmed njih vam bomo predstavili tu, druge pa lahko raziščete še sami na njihovem YouTube profilu #KidsFromTheNewBlock, kjer že domujejo domači znanci Persons From Porlock.

Prejšnji teden je festival najavil 10 skupin, ki se bodo predstavile v Budimpešti. Celoten line-up je na voljo na njihovi spletni strani, budapestshowcasehub.com. Malo za intro, malo za pokušino vam danes serviramo izbrano trojko.

Če govorimo o madžarskem festivalu, začenjamo z madžarsko sceno. Glasbena industrija je tam zagotovo ena izmed večjih na tej strani Evrope. Poleg Estonije in Poljske se Madžari lahko pohvalijo z več imeni, ki igrajo v tujini in tudi dosegajo prepoznavnost po evropskih radijskih valovih. Lep primer je Belau, ki so nastopili poleti na Lentu. Čisto mimogrede, čestitke Lentu za prejete tri nagrade s strani festivalskega združenja IFEA! Za drugo leto bi lahko bili zanimivi Madžari na Lentu The Qualitons.

Kavboji Panonske nižine, The Qualitons, so razvili svoj zvok znotraj modernega psihadeličnega rocka, ki je hkrati specifičen a dovolj domač, da si ga lahko vrtimo na repeat. Zvok in produkcijo so izpopolnili skozi dva albuma, ki so ju izdali od leta 2010. Z zadnjim komadom imenovanim Shallow, izdanim poleti, so postali še bolj vidni predstavniki Vzhodnoevropske glasbene scene.  Not shallow at all!

Drugi madžarski bend, ki se prebija skozi mednarodne showcase in je igral od Sziget-ovega glavnega odra do Austina in Reeperbahna prejšnji teden, je Ivan & The Parazol. Ivan se s Parazolovci že povzpenja po lojtrcah Madžarskega rocka in dobiva mednarodno prepoznavnost. Njihov komad Take My Hand je bil med drugim tudi uradna promo pesem SXSW2014. Fantje delajo že nekaj let in se zagotovo premikajo v pravo smer. Pričakujte odlično narejen rock’n’roll, ki si ga zapomneš po prvem komadu.

Za konec pa še malo novega vzhodnoevropskega synthpopa. Koloah iz Ukrajine je v preteklih letih že odigral Boiler Room in nekaj večjih odrov. Pred pol leta pa nas je s komadom Daydreamer spomnil na kanadske TR/ST [beri TRUST]. Pripravite se na dozo temne trippy elektronike, ki si jo boste želeli dodat v vašo houseparty playlisto.

Toliko zaenkrat o vzhajajoči popularni glasbi vzhodnega bloka, presented by Budapest Showcase Hub.

 

Facebook Twitter Deli