Razstava "Razgledi Maribora. Odmik od ustaljene vedute": osebni pogledi na razglede Maribora

Večer srede, 15. januarja, je v galerijo Media Nox na Židovskem trgu pritegnil gnečo. Razumljivo, saj prva okrogla obletnica Oddelka za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pričakovano pomeni dobršno število bivših in sedanjih študentk in študentov oddelka, ki je že v podeljevanju prvega doktorskega naziva. Deseto obletnico ustanovitve oddelka pa je obeležila otvoritev razstave “Razgledi Maribora. Odmik od ustaljene vedute”, postavljene v okviru programa oddelka že od leta 2011, in katere avtorice in avtorji so njegovi študentke in študentje. Pod razstavo se podpisujejo kot kustosa Maša Novak in Jure Donša, v pomoči študentk in študentov 2. letnika druge stopnje oddelka Nike Duh, Alje Grašič, Ane Kristofič, Nejca Lazarja, Barbare Lešnik in Petra Škrobarja, ter pod mentorstvom asist. dr. Gorazda Benceta, Petre Čeh, profesorice umetnostne zgodovine, docentke dr. Mateje Kos Zabel, ter izredne profesorice dr. Polone Vidmar.

Letošnja razstava mladih kustosov ponuja osebne poglede umetnikov na mesto ob Dravi, kajti, kot slišano v nagovoru, "mesto smo ljudje". Razstava razpostre Maribor skozi njegove nekonvencionalne upodobitve, katerih avtorica in avtorji so priznani Bojan Golija, Janko Andrej Jelnikar, Peter Lešnik, Dragiša Modrinjak, Nataša Prosenc Stearns in Oto Rimele.

Jutri, osmega februarja, je v obeležitev kulturnega praznika ob točno opoldne napovedan voden ogled po razstavi, ki jo bosta vodila že omenjena kustosinja Maša Novak in kustos Jure Donša.

 

 

Naslovna podoba: Bojan Golija, Grafika iz cikla "Stari Maribor", 1959, barvni lesorez

Facebook Twitter Deli