Stop triking yourself

Napaka v naslovu prispevka je zgolj namenske narave. Umanjkanje c-ja v besedi je namenjeno fokusu na festival tako imenovane stop-motion animacije. Zadevo bi lahko poslovenili kot sekvenčna animacija, saj je osnovna tehnika izdelava večjega števila fotografij in jih postaviti v smiselno zaporedje. Možna je uporaba več tehnik, ki prikažejo gibanje. Lahko na primer oblikujemo glinene figure ali pa uporabimo kar risbo, seveda z uporabo katerekoli risarske tehnike.

Kako izdelati tovrstno animacijo, vam lahko povedo na letošnjem že četrtem festivalu stop motion animacije - Stoptrik. Festival korenini v letu 2011, z naslednjim letom je pridobil že mednarodne razsežnosti: prek sodelovanja z Animateko in nekaterimi poljskimi organizacijami je izvedba festivala potekala v Mariboru in poljskem mestu Niepolomice. V letu 2013 je bila v Mariboru žal zgolj okrnjena enodnevna izvedba festivala, vendar se je vse skupaj postavilo v novo luč v letošnjem letu.

Letos je festival začel svoje predfestivalsko dogajanje že februarja, v sklopu MARŠeve 24. obletnice je bil en dan namenjen prav stop-trik animacijam. Prostovoljke, prostovoljci in ekipa Pekarne magdalenske mreže se je zadeve nato lotila resno in pred nami je četrta izvedba festivala, ki bo letos v polnem zamahu. Delavnice, projekcije, diskusije, koncerti in zabava - vse to nas čaka med tretjim in petim oktobrom. Več o samem programu nam je povedala Saša Bah - piarovka in asistentka produkcije festivala Stoptrik:

Facebook Twitter Deli