Človek ni človek, dokler ni dokazano nasprotno

Pariška konvencija 195 držav išče in raziskuje možnosti, kako bi spustili raven toplogrednih plinov pa še, kako bi Zemljo ohladili vsaj za dve stopinji. Pogajanja se odvijajo okrog pol stopinje, ko bi lahko, po drugi strani, z že podpisanimi podobnimi preskusi s preteklosti že dosegali pomenljive rezultate. Črke ostajajo na papirju, vse lepe in poštimane kot pravijo, da ni možnih reinterpretacij. Dejanja pa so, kot vidimo, usmerjena predvsem v povišanje proizvodnje dobičkonosnosti in zanimivih  interpretacij. Slovenski primer, ki se bogati tudi in predvsem s koruptivnimi nagnjenji je recimo znameniti Teš 6. Zanima me, kako se bodo v Parizu razni lobiji odrezali tokrat. In sprašujem se, kaj nas sploh zavezuje, da se tovrstnih dogovorov sploh držimo? Podpisan papir?

Že naslednjo nedeljo, 20. decembra torej, pa bomo lahko podpisovali, obkrožali in se usmerili v izražanje jasnega mnenje glede enakosti spolov. Pogovori, debate in izkustva se križata na dveh poteh. Eni so povsem za, drugi striktno proti. Tisti, ki zagovarjajo pravice otrok, kot unikum, ki bo pripomogel k razsodbi na referendumu, naj najprej počistijo pred lastnim pragom. Nato lahko ozkogledost izostrijo z znanjem, ki tiči za primerih istospolnih skupnosti. Vršenje funkcije mame in očeta se, glej ga zlomka, porazdeli med partnerjema, čeravno ima paket drugačno obarvano pentljico. Pripomnimo še, da pravice otrok presegajo trenutno razdejanje v odrasli politično- ekonomski realnosti zategovanja pasu, kjer se je še preveč otrok znašlo v obilju revščine. Zaradi socialne stiske so otroci obremenjeni s pomanjkanjem stabilnosti, psihične in čustvene. Kje je torej treba začet spreminjat stvari?

Z uveljavitvijo novele zakona o zakonski zvezi se bo z eno potezo odpravilo razlikovanja na vseh področjih, ki so podkrepljena z ne-enakostjo na podlagi spolne usmerjenosti zagotavlja gospa varuhinja človekovih pravic. Ma kaj ni že v ustavi zapisano, da smo vsi enaki pred zakonom? V 14. členu ustave je pod naslovom Enakost pred zakonom zapisano;" V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino."

Torej, kako bomo dihali in kakšno znamko vode bomo lahko pili, se bo odločalo še danes ali pa jutri. Kako in na kakšen način se bo zgodila implementacija zadanih ciljev pa je predvsem odvisna od finančne sposobnosti vseh vpletenih. Kaj lahko naredi Kitajska, ki je svoje državljane potisnila v čisto megleno realnost? Kako bodo postopale Združene Države, ki se v tem primeru vihrajo na sam vrh zagovornikov zmanjšanje tega in onega. Mi predlagamo, da se za začetek sami losajo hipokrizije, ki jo v takšnih primerih zastopajo. Kako se bo Rusija odzvala? Čisto po svoje in v svojo smer, si predstavljam, plinovodi gor ali dol.

Sumim pa da nas čaka še prav pester teden pred referendumom, kjer se bomo spet lahko odločali, ali je človek sploh človek.

Čestitke!

Facebook Twitter Deli
0 comments