Kje spijo mariborske študentke?

V tokratni Študentroblji se bomo spraševali, kje spijo mariborski študenti in študentke oziroma kakšna je situacija v študentskih domovih v Mariboru. Prispevek je drugi v seriji, ki jo v luči prihajajočih rektorskih volitev Univerze v Mariboru pripravljamo v sodelovanju z našim velikim bratom, Radiem Študent.

Za začetek poglejmo, kako je urejeno financiranje Študentskih domov Univerze v Mariboru, v nadaljevanju študentskih domov. Študentski domovi so kot pridružena članica Univerze v Mariboru edini, ki za svoje delovanje ne prejemajo denarja po uredbi oziroma dvanajstinah, tako kot ostale članice univerze. Prihodke tako ustvarijo iz naslova stanarin stanovalcev in iz naslova subvencij, prejetih od pristojnega ministrstva. Delež subvencij v proračunu študentskih domov znaša 18 odstotkov, preostalih 82 odstotkov pa predstavljajo prihodki od stanarin. Po besedah direktorice študentskih domov Maje Krajnc Ružič so se stanarine povišale zaradi naraščajočih cen energentov. Če jih ne bi dvignili, bi obstajala velika verjetnost likvidnostnih težav ob koncu leta, saj bi primanjkljaj znašal že več kot 320 tisoč evrov. 

Uprava študentskih domov je skupaj z ljubljanskimi in primorskimi študentskimi domovi, študentskimi sveti stanovalcev vseh treh zavodov in Študentsko organizacijo Slovenije na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport posredovala poziv k zvišanju subvencije. Na upravi so prejeli odgovor, da je sklep o višini subvencije za tekoče študijsko leto v skladu s pravilnikom že določen. O pozivu smo povprašali tudi predsednico študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru, Zalo Virant.

IZJAVA

V študentskem svetu stanovalcev so v objavi na Facebooku poudarili, da niso odločitve z ničimer »omogočili«, saj te pristojnosti nimajo, da pa so izrazili svoje strinjanje s predlogom. Glede na to, da stroški rastejo, plačilo za delo, ki ga opravljajo študentje, pa ostaja enako, nas je zanimalo, zakaj pred prelaganjem bremena višjih stroškov na študente razlike ne pokrije univerza. 

IZJAVA

V študentskem svetu stanovalcev od ekonomsko ali socialno ogroženih skupin stanovalcev še niso prejeli pritožbe ali prošnje za pomoč. Virant pove, kako bo ukrepal študentski svet, če si posamezni študentje zvišanja cen ne bodo mogli privoščiti. 

IZJAVA

Med drugim so podali tudi predlog, da bi študentskim domovom ponudili več svobode pri sklenitvi pogodb in reguliranju stroškov, saj so vse cene odvisne od pogodbe, ki jo podpiše celotna univerza. Pojasnjuje Virant.

IZJAVA

//muzika//

Odpravile smo se na špancir po študentskem naselju in s stanovalkami govorile o bivalnih razmerah v študentskih domovih, odnosih z upravo, varnosti in zasebnosti, višanju stanarin ter splošnem vzdušju. 

IZJAVA

V času protestne akcije stanovalcev Študentskih domov Ljubljana se je izkazalo, da zasebnost in pravica do zasebne lastnine, v tem primeru rjuh in podobnih materialov, uporabljenih za transparente, nista samoumevni. Zanimalo nas je, kako je z zasebnostjo v študentskih domovih v Mariboru. 

IZJAVA

O odnosu z zaposlenimi pove tudi študent. 

IZJAVA

Problem zasebnosti, sanitarne inšpekcije in tudi splošne urejenosti domov izpostavlja študent, ki biva v najcenejšem domu. 

IZJAVA

Več o sanitarni inšpekciji, ki po besedah stanovalcev precej pogosto bolj ali manj prijazno in temeljito pregleduje sobe, pove stanovalka. 

IZJAVA

Ena od skrbi bodočih stanovalcev in stanovalk v Ljubljani je čakalna vrsta. Zaradi pomanjkanja postelj v ljubljanskih študentskih domovih lahko nekateri na nastanitev čakajo tudi po leto ali več. Povprečna zasedenost sob v Mariboru je po podatkih, ki nam jih je posredovala direktorica študentskih domov Maja Krajnc Ružič, 93-odstotna. Med oktobrom in junijem so tako domovi polno zasedeni, junija pa se del stanovalcev izseli. Študentski domovi si vsako leto prizadevajo, da bi do začetka študijskega leta vselili vse s prednostne liste, in dodajajo, da so imeli v letošnjem študijskem letu oktobra prvič čakalno listo. Vse s čakalne liste za letošnje študijsko leto pa so vselili do konca decembra 2021. O čakalnih vrstah pove tudi stanovalka. 

IZJAVA

Ob trenutni kopici dogodkov za študentarijo nas je zanimalo, kje se lahko družijo stanovalke in stanovalci ter kakšne dejavnosti so organizirane. Virant pove, da veliko dogodkov organizira študentski svet stanovalcev.

IZJAVA

O dogajanju tudi stanovalka. 

IZJAVA

V študentskih domovih v Mariboru je torej prostora dovolj, bivalne razmere pa so odvisne od tega, v katerem domu živiš in koliko lahko odšteješ za mesečno stanarino. V luči bližajočih se rektorskih volitev smo pogledale v program dela dosedanjega rektorja Univerze v Mariboru in edinega kandidata za novega rektorja, Zdravka Kačiča. Študentskih domov, ki so članica univerze, Kačič v programu ne omenja.

 

Kje spijo mariborske študentke, je zanimalo Evo, s stanovalci in stanovalkami pa sta se pogovarjali Ane-Marie in Nika.

 

Vir slike: "J. Theodore Johnson: Chicago Interior, 1934

Facebook Twitter Deli