Novela zakona o visokem šolstvu in Ožuljeni jezik

Poslanci DZ so soglasno, z vsemi 71 navzočimi glasovi, sprejeli novelo zakona o visokem šolstvu, s katero bodo vrnjene odvzete socialne pravice vsem študentom, ki so jih v začetku letošnjega oktobra neupravičeno izgubili.

V začetku oktobra je okoli 2000 študentov domov prejelo obvestila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da so ostali brez zavarovanja kot družinski člani. Kasneje se je izkazalo, da so zaradi lanske novele Zakona o visokem šolstvu (ZViS-K), ki je omejil trajanje pravic na čas trajanja enega študijskega programa, ostali brez vseh pravic.

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so takoj opozorili na morebitno napačno interpretacijo zakonodaje in postopek sprejemanja spornega člena. Poslanska skupina Levica pa je vložila novelo zakona, v kateri je sporno določilo 69. člena brisala.

Novela zakona torej črta časovno omejitev trajanja pravic iz 69. člena zakona o visokem šolstvu. Ta je določal, da imajo študenti ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb oziroma niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov, vendar najdlje za čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji.

Študentov, ki so izkoristili možna leta pravic v skladu z omenjeno časovno omejitvijo, je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport 1. oktobra letos 1972, kar pomeni tri odstotke vpisanih študentov, ki jih je letos 65.526. Ti so izgubili pravico do zdravstvenega zavarovanja, a vsi ne zaradi zakona o visokem šolstvu, pač pa nekateri tudi zaradi druge področne zakonodaje, ki ureja zdravstveno zavarovanje.

V kolikor ste študenti imeli težave z bivanjem v študentskem domu ali s subvencionirano študentsko prehrano pa vas pozivajo, naj se obrnete direktno na ŠOS (info@studentska-org.si), kjer vam bodo pomagali pri reševanju nastalih težav z nadaljnjimi navodili.

 

Novembra prihaja v Maribor uveljavljen avstrijski pesnik Markus Koschuh, ki se ukvarja s slamovsko poezijo, ki bo za to izvedel tudi delavnico. Naslednji dan ji bo sledil novembrski slam večer Ožuljeni jezik v klub Wetrinsky!

Markus Koschuh je slamer in slammaster (moderator). Ukvarja se s politično komedijo, objavlja knjige in organizira slam delavnice ter dogodke, ki jih pogosto sam povezuje. Pravi, da je imel prvo odrsko izkušnjo že pri 7 letih, ki pa je ni doživel do konca, saj se je sredi nastopa otroškega pevskega zbora onesvestil zaradi pretirane treme. Pri 26 letih je znova poskusil osvojiti oder, tokrat slam oder in šlo je nekoliko bolje: navsezadnje je postal avstrijski slam prvak v letih 2010 in 2011 ter evropski podprvak leta 2010.

V Mariboru bo izvedel slam delavnico, ki bo potekala v sredo, 15. novembra, med 17. in 20. uro v prostorih MKC Maribor v KC Pekarna. Delavnica bo potekala v angleščini in/ali nemščini (glede na potrebe udeležencev) in bo brezplačna. Razvijanju slam poezije bodo sledile vaje odrske prezence ter učenje in tehnik vzpostavljanja in vzdrževanja stika s publiko. Udeleženci bodo lahko pesem razvijali bodisi v angleščini bodisi v slovenščini, točko pa bodo lahko predstavili že naslednji dan na Ožuljenem jeziku. Organizatorji zbirajo prijave na ozuljenijezik@gmail.com.

V četrtek, 16. novembra, bo Markus Koschuh gost 16. večera slamovske poezije Ožuljeni jezik, rednega mesečnega mariborskega tekmovanja v slam poeziji, ki bo ob 19. uri v klubu Wetrinsky, v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Prireditev moderira Mojca Pibernik, z gostom dogodka, Markusom Koschuhom pa se bo pogovarjala pesnica Nina Medved.

Vstopnina za prireditev znaša 3 evre, za nastopajoče pa je vstop prost (udeležba na delavnici ni obvezna). Zainteresirani za nastop se lahko z dvema do tremi pesmimi prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu pol ure pred dogodkom.

Študentrobljo pripravlja Študentsko uredništvo.
 

Facebook Twitter Deli