Obsodba političnega pritiska na Mladino in spominska razstava


V Društvu novinarjev Slovenije pozorno in z zaskrbljenostjo opazujejo poskuse diskreditacije tednika Mladina. Preiskovalna komisija Državnega zbora za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi postopka javnega naročanja na področju nabave žilnih opornic, namreč v svojem vmesnem poročilu, »pristojnim organom« predlaga, da raziščejo »morebitne« sume. V poročilu so zapisali, »da naj bi se javni denar RS, ki je bil porabljen za nakup drage medicinske opreme, lahko v nadaljevanju porabil za nakup in dokapitalizacijo podjetja Distriest d.o.o., ki je lastnik Mladine in za nakup in dokapitalizacijo podjetja Mladina d.d.«.

Komisija v svojem dosedanjem postopku ni odkrila ničesar obremenjujočega za Mladino, zato so prepričani, da je njen cilj le krnitev ugleda in verodostojnosti kritičnega medija. Gre za zlorabo pristojnosti komisije, z namenom izvajanja pritiska na izdajatelja in novinarje tednika Mladina, kar v društvu novinarjev ocenjujejo kot nedopusten pritisk na svobodo govora. Če bo preiskovalna komisija nadaljevala z izvajanjem pritiska na Mladino, bo Društvo novinarjev Slovenije o tem obvestilo mednarodna novinarska združenja, je izjavi zapisal upravni odbor Društva novinarjev Slovenije.

V spomin profesorju, umetniku in izrednemu grafiku BOJANU GOLIJI, je bila posvečena včerajšnja otvoritev razstave z imenom Hommage à BOJAN GOLIJA. Razstavo so s svojimi deli podprli vsi profesorji in sodelavci oddelka za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru: Dragica ČADEŽ, Bogo ČERIN, Sandi ČERVEK, Viktor GOJKOVIČ, Darko GOLIJA, Samuel GRAJFONER, Albin KRAMBERGER, Anka KRAŠNA, Ludvik PANDUR, Oto RIMELE, Breda VARL, Petra VARL, Tanja VERLAK in Dušan ZIDAR. Slavnostni dogodek sta z glasbo pospremila Cvetko Kobal na flavti in Damjan Stanišič na kitari. Razstava omenjenih umetnikov bo na ogled vse do 28. februarja 2018 in sicer v prostorih Rektorata Univerze v Mariboru  vsak delovnik med 8.00 in 19.00 uro.

Facebook Twitter Deli