Srečanje na Univerzi v Mariboru, cikel filmskih večerov s Hanno Stein in za študente dostopno novo programsko orodje

- Državni sekretar Slapnik na obisku pri prorektorici za razvoj kakovosti Univerze v Mariboru

- GuestRoomMaribor: Cikel filmskih večerov s Hano Stein

- UKM: Novo programsko orodje Endnote X8

Na Univerzi v Mariboru je potekalo srečanje med državnim sekretarjem Tadejem Slapnikom in prorektorico za razvoj kakovosti Univerze v Mariboru Lučko Lorber. Srečanju so se pridružili tudi rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar, glavna tajnica Univerze v Mariboru Mirjana Babić in Barbara Bradač Hojnik iz Ekonomsko-poslovne fakultete.

Po besedah Tadeja Slapnika bi lahko Maribor v letu 2018 prevzel še bolj aktivno vlogo na področju razvoja socialnega podjetništva, socialne ekonomije in krožnega gospodarstva. Ta področja lahko imajo zelo velik vpliv na razvojne potenciale mesta. Državni sekretar je prav tako opozoril na možnost vzpostavitve blockchain inkubatorja na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, s čimer bi se uvrstili med pomembne destinacije za razvoj blockchain tehnologij.
Dosedanje delo in raziskave realne ponudbe trga na področju socialnega podjetništva in predlog vzpostavljanja Yunus centra pa je predstavila Barbara Bradač Hojnik.

Skozi upodobitev časovnega obdobja in žanra dokumentarnega amaterskega filma si boste ogledali vidike družbenih, političnih in gospodarskih razmer posameznikov, kot tudi družbe na sploh. Tako se odpira vprašanje, kako se lahko amaterski filmi uporabljajo kot zgodovinski viri in zrcalo preteklih časov. Na to bomo odgovarjali skozi prvo od treh projekcij amaterskih filmov. Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk, ki so v prvi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja nastali v Kino Klubu Zagreb, Split in Reka, bodo danes ob 20. uri nudili vpogled v tedanjo družbo in katera socialna vprašanja so se pojavljala v različnih regionalnih kontekstih.

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča, da je na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopno programsko orodje Endnote X8. Endnote X8  je program - orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja: 

- zbiranje informacij iz elektronskih in tradicionalnih virov,

- organizacijo referenc po lastnih potrebah,

- iskanje primerne znanstvene revije za objavo vašega članka (Match),

- oblikovanje referenc po svojih potrebah, bodisi za bibliografije, bodisi za citiranje med pisanjem naloge, članka, ... (Cite while you write).

Natančnejše funkcionalnosti EndNote X8 so opredeljene na spletni strani UKM. EndNote X8 je namizna (desktop) verzija programa in v primerjavi s spletno nudi številne dodatne možnosti za upravljanje referenc, medsebojno povezovanje in organizacijo dela.

Program Endnote X8 vam, če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom, ob vaši izkazani želji na vaš računalnik namesti vaš fakultetni IKT koordinator, lahko pa vam ga namestijo tudi v UKM.

Za namestitev programa v UKM se morate predhodno dogovoriti, tako da pošljete elektronsko sporočilo na naslov podpora.ukm@um.si. Navedite vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh). Program se lahko namesti na do tri uporabnikove osebne naprave.

Facebook Twitter Deli