Zaključili smo praznovanje 25. obletnice Radia MARŠ

V petek 13. februarja smo z zaključnim koncertom obeležili 25. obletnico radia MARŠ. V sklopu obletnice smo skupaj z društvom za podporo radiu MARŠ pripravili več dogodkov. Organizirali smo delavnice razšširjenih vokalnih tehnik, ki jih je vodil Nikolai Galen, konferenco o participaciji in medijih ter seveda kopico glasbenih dogodkov.

Začeli smo 8. februarja, ko smo začeli popoldanski program z Zdravljivo. Popoldan se je umaknil večeru in v dvorani Gustaf sta nas v jazzovske ritme popeljala Bratko Bibič na harmoniki in Kombo B pod vodstvom Zlatka Kaučiča. Ponedeljkov večer je prinesel improviziran koncert v eter radia, ki sta ga izvedla Irena Tomažin in Nikolai Galen.

Po krajšem premoru smo v sredo otvorili konferenco „Participatorni mediji v participativni družbi“, na kateri smo skupaj s strokovnjaki in uporabniki debatirali o vlogi medijev v današnji družbi. Med predavatelji sta bila tudi dr. Slavko Splichal in dr. Zoran Medved ter gostje s cele Evrope. Sredin koncertni večer je imel zgoditi še improvizacijo na žago, ki jo je prelestno zvijal Dario Krmpotić, večer pa je z nežnim zvokom lutnje zaokrožil Jozef van Wissem.

V četrtek smo na konferenci prisluhnili dr. Rajku Muršiču in Panelu raziskovalk in raziskovalcev z različnih fakultet – ti so predstavili začetne izsledke svoje raziskave o medijatizaciji političnega življenja. Popoldanski del konference smo namenili iskanju rešitev situacije medijev v Sloveniji in s pomočjo zveze skupnostnih radijskih postaj Evrope (AMARC), strokovnjakov ter uporabnikov organizirali plenum. Na njem smo predebatirali stanje medijev, opredelili primere dobrih (in slabih) praks ter podali nekaj zaključkov. Temeljni sklep plenuma je, da je medijska zakonodaja zastarela in je nujno potrebna prevetritve. Zato je nujno, da stopimo skupaj in podamo konkretne predloge na Ministrstvo za kulturo v obliki apela k spremembam, Združili bomo spoznanja konference z izkušnjami drugih skupnostnih radijskih postaj po Evropi in ministrstvu poslali konkretne predloge, ki bi jih bilo treba implementirati. Glasbeni dogodek nam je v dvorani Gustaf prinesel svež veter v obliki Atile Boštjančiča, Vlaste Popić in Prismojenih profesorjev bluesa.

V petek je bil na konferenci dan soodločanja javnosti v odločevalskih procesih. V goste so med drugim prišli Marko Peterlin, Maja Šušteršič in Matic Primc, popoldan pa sta s predstavitvijo izjemno uspešne uvedbe participatornega proračuna v Reykjaviku požela veliko odobravanja. Zato smo na plenumu, ki je zaključil konferenco podali konkretna izhodišča za nujno in čim prejšnjo uvedbo participatornega proračuna v Mariboru. Petkov večer je bil čas za udarne rock riffe. Dvorano sta ogrela dvojec Dance Mamblita, 25. obletnico pa so zaključili Demolition Group, ki se odpravljajo snemat novo ploščo, katere izid gre pričakovati v maju.

Pod črto je zavod MARŠ v sodelovanju z društvom za podporo radiu MARŠ privabil veliko število ljudi s cele Evrope in še enkrat smo pokazali, da je obstoj edinega neodvisnega radia na območju Maribora nujen in zelo produktiven. Dokazali smo, da se s prostovoljnim delom in angažmajem da veliko narediti tudi brez denarja. Čisto brez seveda ne gre in tu gre zahvala predvsem podjetjem Mea inženiring in Diafit d.o.o. ter Energija plus. MOM in Snaga sta prispevali plakatna mesta, za kar se jim zahvaljujemo, velik delež h konferenci pa je prispeval tudi projekt Ubrana Skupnost, ki ga izvaja društvo za podporo radiu MARŠ. Hvala tudi ekipi Gustafa in organizacij znotraj Tkalke. Za sladoled je poskrbela slšačičarna Ilich, odlično hrano so skuhali v zadrugi Dobrina, prostor pa nam je omogočil CAAP ter fundacija Prizma. Ne nazadnje in predvsem pa gre zahvala vsem sodelavkam in sodelavcem radia MARŠ in društva za podporo radiu MARŠ, katerih prostovoljni angažma je bil neprecenljiv in brez njih izvedba takega dogodka sploh ne bi bila mogoča in s tem smo ponovno dokazali, da se z angažiranjem da premikati meje mogočega.

 

združeni kolektivi Društva za podporo radiu Marš, Zavoda Mariborski radio Študent in projekta Ubrana skupnost

Facebook Twitter Deli