Abonma Bienale: BESEDE IZ HIŠE KARLŠTAJN (Lutkovno gledališče Maribor)

V vsaki od enajstih epizod serije Abonma: Bienale v realnem času predstave opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 10. Bienala lutkovnih ustvarjalcev SlovenijeBesede iz hiše Karlštajn spremljajo Maša Jazbec, pedagoginja in performerka, dr. Zala Dobovšek, teatrologinja, Nika Švab, dramaturginja, in Katja Gorečan, pesnica in dramatičarka.

Besede iz hiše Karlstein so most med Bertino zgodnjo poezijo in kasnejšimi romani. Tudi to njeno delo opozarja na problem patriarhalnega reda v družbi. Jozefini na obreden način, skoraj preko iniciacije, potujeta po postajah svojega notranjega sveta in preko lastnega žrtvovanja razkrivata, da v svojo hišo vabita ubijalce, tiste, ki morijo. Njun jaz potuje po treh postajah – preko gospoda, nedolžnosti, do zavedanja lastnega telesa do tretje postaje, ki pomeni zaznamovanost, saj v Jozefinino hišo ljudje prihajajo in iz nje odhajajo. Jozefina živi v svetu, v katerem  je popolnoma sama in nemočna nad svojo usodo; ta svet ne ponuja in nikoli ne bo ponujal nikakršne katarze ali očiščenja: "peš bi morala čez to zemljo, da ji pustim bolečino".

Celotna poetika Berte Bojetu vedno obstaja na več nivojih. Prav ta način upesnjevanja pa se zdi edini možen za razdvojenost, ki avtorico spremlja skozi vse življenje. Judinja po očetu, ki jo je zapustil, zaznamovana z materinim odhodom v zapor, kristjanka po materi … se je vse življenje borila in iskala svojo izgubljeno identiteto. Nikoli judinja, saj judje vero prevzamejo po materi, vendar v nenehnem iskanju svojih judovskih korenin. Boris A. Novak pravi, da si je Berta "ustvarila osebno mitologijo na podlagi nekaj stavkov, ki jih je mati izrekla o očetu".

Avtorji predstave

Režiser in avtor likovne podobe: Silvan Omerzu
Igralki: Barbara Jamšek in Vesna Vončina
Dramaturginja: Brina Klampfer
Lektorica: Metka Damjan
Avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
Oblikovalec svetlobe: Jaka Šimenc
Oblikovalec zvoka: Marko Jakopanec
Izvajalci glasbe: Martin Sikur, violončelo, David Trebižan, klavir in Bojana Šaljić Podešva, klavir
Izdelovalci lutk in mehanizmov: Silvan Omerzu, Žiga Lebar in Primož Mihevc
Izdelovalka kostumov: Mojca Bernjak
Mojster luči: Miljenko Knezoci
Mojster zvoka: Mitja Pastirk
Tehnična izvedba: delavnica LGM

Oddajo so pripravili

Montaža: Aleš Zorec
Tehnična podpora: Boštjan Eržen

 

Foto: Lutkovno gledališče Maribor

 

Preposlušajte celotno serijo Abonmaja Bienale

Facebook Twitter Deli