Abonma Bienale: MISTERIJ SOVE (Lutkovno gledališče Ljubljana, TJP – Centre Dramatique National d’Alsace, Strasbourg)

V vsaki od enajstih epizod serije Abonma Bienale v realnem času predstave opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 10. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Misterij sove spremljajo: Maša Jazbec, pedagoginja in performerka, Maša Radi Buh, študentka sociologije kulture, in Nika Švab, dramaturginja. 

Predstava na oder postavlja miniaturne like iz predstave Sovji grad, ki jo je leta 1936 ustvaril slovenski lutkar Milan Klemenčič. Uveljavljeni francoski režiser Renaud Herbin je navdih za predstavo dobil v fundusu Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer so ga očarale miniaturne lutke pionirja slovenskega lutkarstva. Z uporabo Klemenčičeve lutkovne zapuščine je tako tradicijo na področju lutkovne umetnosti postavil v kontekst sodobnih uprizoritvenih praks. Sodobna francoska pisateljica Célia Houdart je Poccijevo zgodbo, ki se dotika vprašanj preobrazbe, zvijač in prevare, nadgradila v duhu sodobne filozofske pripovedi. Osrednji junak je Vitez Čukolov, začaran v sovo. Človeška podoba mu bo vrnjena šele takrat, ko bo našel nekoga, ki mu bo v želji po uresničevanju želja populil vsa peresa. Naleti na prebrisanega Gašperčka Larifarija, ki si zaželi, da bi postal minister. Začarani vitez ga mora s svojimi peresi ves čas reševati iz zapletenih situacij. Vse dokler ni izpuljeno zadnje pero.

Ustvarjalci predstave

Avtorja: Franz Pocci, Célia Houdart
Režiser: Renaud Herbin
Igralca: Maja Kunšič in Iztok Lužar
Dramaturginja: Mateja Bizjak Petit
Scenograf: Mathias Baudry
Oblikovalka svetlobe: Fanny Bruschi
Avtor zvočne podobe: Morgan Daguenet
Umetniški svetovalec: Nino Laisné
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Lučni mojster: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Luka Moškrič
Izdelava lutk: Iztok Bobič, Polona Černe, Zala Kalan, Zoran Srdić, Marjetka Valjavec, Sandra Birjukov, Špela Ulaga, Olga Milič, Tereza Andrůšková
Izdelava scene: Christian Rachner, Pierre Chaumont

V predstavi je uporabljen šanson Tout fout le camp.

Oddajo so pripravili

Montaža in oblikovanje zvoka: Aleš Zorec
Tehnična podpora: Boštjan Eržen, Youreup radio

 

Foto: Jaka Varmuž

Preposlušajte celotno serijo Abonmaja Bienale.

 

Facebook Twitter Deli
0 comments