Abonma Borštnik: Odilo. Zatemnitev. Oratorij (Dragan Živadinov)

V Abonmaju Borštnik v realnem času opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 53. Festivala Borštnikovo srečanje.

Odilo Globočnik je bil tisti Slovenec... tisti Slovenec... tisti Slovenec... // Nacionalsocializem je največji realizem v zgodovini človeštva!

Gledališka predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij. je premiero doživela v negotovosti pred morebitnim izbruhom novega svetovnega spopada. Geostrateški in geopolitični interesi, vzponi nacionalizmov in rasizmov. Novice so srhljivo podobne tistim, ki so jim bili priča naši predniki pred drugo svetovno vojno in med njo. Odilo Globočnik je senčna podoba slovenske zgodovine. Je tisti Slovenec, ki je v hierarhiji nemškega nacističnega sistema zasedel najvišje položaje. Tisti Slovenec, ki je nagovarjal množico na enem od razvpitih nürnberških nacističnih shodov. Tisti Slovenec, ki je uresničeval operacijo Reinhard in bil odgovoren za smrt milijonov. Tisti Slovenec, ki je izumil uničevalno koncentracijsko taborišče. Tisti Slovenec, ki je upravljal koncentracijsko taborišče Rižarna.

Za projekt so tako ključni jasno protinacistično stališče in ubijanje Globočnikovega imena ter preprečitev vstajenja njegovih dejanj. Uprizoritev se metodološko odreka razumevanju njegovih dejanj in nacionalsocializma kot nečesa normalnega. Še več, z obredom ubijanja imena hoče enkrat za vselej opraviti tako z Odilom Globočnikom kakor tudi z nacizmom in fašizmom ter onemogočiti njuno vrnitev in vnovični vzpon. Predstava znotraj okvira obreda ubijanja imena uprizarja zavest o poosebljenem zlu in se odpoveduje vstopu v gledališki identifikacijski model. 

Avtorja: Peter Mlakar, Dragan Živadinov

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče v koprodukciji s Centrom urbane kulture Kino Šiška

Režija: Dragan Živadinov

Introvizija: Janez Pipan

Dramaturgija: Dario Serval

Koreografa: Marko Mlačnik, Ivan Peternelj

Oblikovalec digitalnih konstrukcij: Borut Balant

Animator digitalnih konstrukcij: Gregor Balog

Lektorica: Mateja Dermelj

Oblikovalec svetlobe: David Cveblar

Oblikovalec zvoka: Jure Vlahovič

Oblikovalka maske: Nathalie Horvat

Asistent režiserja: Anže Rogelja

Asistentka produkcije: Jera Topolovec

Vodja predstave: Liam Hlede

Zasedba: oktet Filozofske fakultete (Žan Augustinčič, David Farčnik, Blaž Fideršek, Matej Kurinčič, Miha Mihaljčič, Juš Šoltes, umetniška vodja dr. Tjaša Ribizel), formacija (Gašper Šenica), zastavonoše (Luka Bokšan, Darjan Anej Fras, Benjamin Jeram, Aljaž Mamič Lebar, Blaž Novak), bobnar (Jan Kmet), Žiga Mlakar, Pino Zupančič, Romana Šalehar, Ivan Rupnik, Robert Prebil, Ivan Peternelj, Maruša Oblak, Uroš Maček, Željko Hrs, Jure Heningman, Ivan Godnič, Sara Dirnbek, Damjana Černe, Primož Bezjak

 

Predstavo spremljajo: Miha Bezeljak, igralec in gledalec, Zala Dobovšek, selektorica 53. Festivala Borštnikovo srečanje, Eva Nina Lampič, režiserka, Nika Švab, dramaturginja.

Montaža oddaje: Aleš Zorec

Snemalec: Boštjan Eržen

Produkcija: Moment. GT22

Facebook Twitter Deli
0 comments