Abonma Borštnik: Sen kresne noči (MGL)

V Abonmaju Borštnik v realnem času opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Danes avtorski projekt po Snu kresne noči Williama Shakespearja v režiji Jerneja Lorencija.

Pravljična komedija Sen kresne nočispada v zgodnje obdobje Shakespearovega ustvarjanja, v fazo "eksperimentalnih" in "romantičnih" komedij, kot sta tudi Dva gospoda iz Verone in Ljubezni trud zaman. Samo na videz preprosta, komično zasnovana ljubezenska drama omogoča najrazličnejše interpretacije, zato vsaka nova postavitev vzbuja velika pričakovanja. Na tehtnici so sanje in resničnost, burna čustva in hladni razum, nežna ljubezen in prvinski nagoni … Igra se dogaja v atenskem gozdu v času praznovanj pred poroko kneza Tezeja in Hipolite. V nasprotju s strogimi in urejenimi Atenami je gozd, po katerem tavajo štirje atenski zaljubljenci, v rokah pravljičnih bitij, ki uravnavajo dogajanje, kakor se jim zahoče. Sami živijo zelo razbrzdano, njihovi prepiri in medsebojna obračunavanja so siloviti in brezkompromisni. V tem divjem okolju in ob pomoči čarovnij se dogaja vse mogoče. Ljubimcem iz Sna kresne noči se v spanju zgodi nekaj, na kar si pri belem dnevu ne bi upali niti pomisliti. Njihova erotika udari z vso silo na plan, junaki so nenadoma obsedeni od poželenja in strasti. Vendar ostajamo pri komediji – pomlad je tista, ki razvnema človekova čustva in jih žene v razposajenost. Sanje so bile resda moreče, a zmagata optimizem in vera v življenje.

Režiser: Jernej Lorenci

Dramaturgija: Matic Starina

Scenografija: Branko Hojnik

Kostumografija: Belinda Radulović

Avtor glasbe: Branko Rožman

Svetovalec za gib in asistent režiserja: Gregor Luštek

Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak

Lektorica: Maja Cerar

Asistent režiserja (študijsko): Daniel Day Škufca

Asistentka dramaturga (študijsko): Nina Kuclar Stiković

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko

Igrajo: Jette Ostan Vejrup, Jana Zupančič, Ajda Smrekar, Matej Puc, Primož Pirnat, Robert Korošec k. g.

 

Predstavo spremljajo: Lina Akif, študentka igre, Zala Dobovšek, selektorica 53. Festivala Borštnikovo srečanje, Eva Nina Lampič, režiserka, in Nika Švab, dramaturginja

Montaža oddaje: Aleš Zorec

Snemalec: Boštjan Eržen

Produkcija: Moment. GT22

Facebook Twitter Deli
0 comments