Abonma Borštnik: Visoška kronika (SNG Drama Lj)

V Abonmaju Borštnik v realnem času opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Danes epsko predstavo po motivih slovenskega literarnega kanona: Visoška kronika. Kako aktualno nas nagovarja kronika davnih časov še stoletje pozneje – z gledališkega odra?

Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme. Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, v katerem se pisateljeva domišljija in čustvo družita z močno ironijo in realističnim opazovanjem življenja, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči. 

Avtorji odrske priredbe: po romanu Ivana Tavčarja - ustvarjalci uprizoritve

Režiser: Jernej Lorenci

Dramaturg: Matic Starina

Scenografija: Branko Hojnik

Kostumografija: Belinda Radulović

Skladatelj: Branko Rožman

Oblikovalec luči: Pascal Mérat

Lektorica: Tatjana Stanič

Asistenta režiserja: Mirjana Medojević, August Braatz

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

Igrajo: Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof

 

Predstavo spremljajo: Nika Bezeljak, režiserka, Zala Dobovšek, selektorica 53. Festivala Borštnikovo srečanje, Eva Nina Lampič, režiserka, Minca Lorenci, igralka, in Maša Pfeifer, komparativistka.

Montaža oddaje: Aleš Zorec

Snemalec: Boštjan Eržen

Produkcija: Moment. GT22

Facebook Twitter Deli
0 comments