Abonma Borštnik: Zid, jezero (Dušan Jovanović, SNG Drama Lj)

V Abonmaju Borštnik v realnem času opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Jovanovićeva 'celovečerna enodajanka' na odru skoraj 30 let po kultni krstni uprizoritvi leta 1989.

Gre za nenavadno, silovito besedilo na meji več žanrov, ki gledalca dobesedno posrka v svet svojih skrivnosti. Dogajanje je postavljeno v dnevno sobo, ki sta jo zakonca Rudi in Lidija že davno pregradila z zidom, zdaj pa vsak svojemu obiskovalcu pripovedujeta o dramatičnih dogodkih izpred štirinajstih let, ki so usodno zarezali v njuno življenje in ga za vselej spremenili. Pred štirinajstimi leti je namreč zgorela sosednja vila, v kateri je s svojo družino živel boemski slikar s precej nekonvencionalnim pojmovanjem svobodne ljubezni in odprtega zakona. Požar je povezan z zločinom, celo umorom otrok, dogodki niso bili nikoli povsem pojasnjeni. Zakonca, ki sta bila samo pasivni priči dramatičnemu dogajanju v soseščini, pa sta se zapletla v vrtinec strasti, ljubosumja, zamer in novih spoznanj, ki je oba pripeljal v svojevrstno norost. Rudi in Lidija po svoje interpretirata pretekle dogodke, "različnost" njunih pogledov pogosto učinkuje naravnost komično. Gledalci namreč spremljamo paralelno pripoved skozi dvojno optiko.

Avtor: Dušan Jovanović

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

Režiser: Miloš Lolić

Dramaturginja: Darja Dominkuš

Scenografinja: Jasmina Holbus

Kostumografinja: Sara Smrajc Žnidarčič

Lektorica: Tatjana Stanič

Oblikovanje luči: Aleš Vrhovec

Igrajo: Polona Juh, Saša Mihelčič, Branko Šturbej, Saša Tabaković

 

Predstavo spremlajo: Nika Bezeljak, režiserka, Alenka Cilenšek, igralka in gledalka, Eva Nina Lampič, režiserka in Nika Švab, dramaturginja

Montaža oddaje: Aleš Zorec

Snemalec: Boštjan Eržen

Produkcija: Moment. GT22

Facebook Twitter Deli
0 comments