Feminizem in radio (Radio LoRa, Zürich, Švica)

Na švicarskem radiu LoRa verjamejo, da so neodvisne radijske postaje orodje, ki spada v roke marginaliziranih, zatiranih in preganjanih skupin. O učinkovitosti radia v teh situacijah so se pogovarjale tri novinarke tega radijskega programa - Nekane Txapartegi, Irene Rodriguez in Giovanna Suter. 

Nekane Txapartegi je danes koordinatorka feminističnih oddaj pri raidu LoRa. Z medijem se je spoznala na osmih kvadratnih metrih zaporniške celice, saj je bila 17 mesecev priprta v Švici. Nekane je baskovska aktivistka, žrtev spolnega nasilja, ki so jo španske oblasti preganjale 21 let. Njena izpustitev je bila posledica obširne radijske kampanje. 

Irene Rodriguez pripravlja oddajo Mujeres skupaj s sourednicami za področje feminizma v Latinski Ameriki. Rojena je bila v Argentini, državni, od koder izhaja gibanje Ni una Menos. Dela z ženskami, žrtvami trgovine z ljudmi, tistimi, ki so bile prislijene v prostitucijo ali v ilegalno migracijo. Na radiu ostaja mentorica številnim ženskam, ki se šele spoznavajo z medijem in feministično samoobravnavo. 

Giovanna Suter je voditeljica in urednica številnih oddaj na radiu LoRa. Z delom na radiu se je osvobodila mačizma in patriarhata, ki sta jo močno zaznamovala v otroštvu zaradi družinskih dogodkov in kasnejše migrantske izkušnje. Ko je svojo zgodbo zaupala mikrofonu, je spoznala, da je njej podobnih veliko. Radio je pomemben instrument v feminističnem boju, pravi, in ga s produkcijo oddaj tako nadaljuje.

Obiščite spletno stran radia LoRa.
Poslušajte tudi druge oddaje iz izmenjave ob Svetovnem dnevu radia, ki ga praznujemo 13. februarja 2020.

Facebook Twitter Deli
0 comments