Superscience Me (Radio Orange 94.0, Dunaj, Avstrija)

"Kaj je radio?" se na začetku svoje novoizdane knjige Radio: ustvarjanje zvočnih valovanj (Radio: Making Waves in Sound) sprašuje Alasdair Pinkerton; na vprašanje tekom knjige poda več kot ducat odgovorov. Radio je lahko, odvisno od časa, prostora in gledišča, odkritje naravnopojavnih elektromagnetskih valov, skupek tehnoloških izumov, ki nam omogoča uporabo teh valov, ali pa medij komuniciranja, ki na naša življenja močno vpliva že več kot stoletje. Radio je lahko tudi medij novic in zabave, pa tudi majhna škatla sama, ki jo prižgemo in ji prisluhnemo. "Radio" Alasdaira Pinkertona se dotika vseh teh aspektov in na čudovit način prikaže njihovo večravninsko prepletenost. Pripoveduje zgodbo o pogumnih izumiteljih, nenavadnih naključjih, političnih zatiranjih in osvobajanju - zgodbo o radiu.

V posebni ediciji oddaje Superscience Me, pripravljene v namen praznovanja letošnjega svetovnega dneva radia, avtor deli osebno zgodbo srečevanja, poslušanja in vzljubljanja radijskega medija. Govori o presenetljivih, skorajda neverjetnih dejstvih in anekdotah, ki jih je srečal ob svojem raziskovanju ob pisanju knjige, pa tudi o povezavi "Radia" z njegovim akademskim delom v geografiji in geopolitiki. V pogovoru z Julio Grillmayr se ozre na današnje načine konzumiranja in prakticiranja radijskega medija, prek tega pa razloži, kako ga je pisanje Radia prisililo v "resno poslušanje radia".

Poleg intervjuja boste lahko prisluhnili nekaterim citatom iz Radia, drobtinam filozofije radia in prgišču ljubezenskih pisem mediju v obliki terenskih posnetkov.

Superscience Me je oddaja dunajskega Radia Orange 94.0, ki jo enkrat mesečno ustvarja Julia Grillmayr, akademičarka kulturologije in znanstvene komunikacije. Superznanostne obsesije segajo od mravelj, blata iz čistilnih naprav, gljiv, do meduz, feministične znanstvene fantastike in cyberpunka.

Obiščite spletno stran Radia Orange 94.0.
Poslušajte tudi druge oddaje iz izmenjave ob Svetovnem dnevu radia, ki ga praznujemo 13. februarja 2020.

Facebook Twitter Deli
0 comments