Elevate Festival 2014

Vabljeni, da se na lastne oči in seveda ušesa prepričate, kako izgleda normalno in zdravo okolje po prestolnici kulture, ki je prav tako doletela Graz, kot je tudi Maribor. Stanje infrastrukture in stanje duha po eksploziji kulture v mestih je absolutno neprimerljivo. žalostno pa je, da se ne glede na vaše spretnosti s pisalom, da ste obkrožili pravo številko na glasovnici, stanje ne bo nič kaj spremenilo.

Do takrat pa nam ostajajo prestolnice in mesta, v katerih je realnost pač takšna, da tam obstaja in živi tudi klubsko dogajanje, kateremu mesto prisluhne in mu omogoči obstoj. S tem imam v mislih prostore kot tudi program. Graz je še eno takšnih mest, ki skrbi za stalno ponudbo festivalov na podroćju klubske godbe in ostalega kreativnega dogajanja, povezanega s tem. Eden takšnih festivalov je zagotovo Elevate Festival, ki se prične 23. oktobra in traja do 26. oktobra.

Festival je ustanovila skupina ljudi, ki je nastala iz elektronske glasbene scene, ki se je dogajala v Grazu. Zavest ob tako imenovanih terorističnih napadih na WTC in obenem politični aktivizem je skupino ljudi pripeljal do tega, da so rekli, da morajo nekaj storiti. Rodil se je koncept povezovanja političnih debat z glasbo in video umetnostjo in pravijo, da je ta koncept nastal iz nuje po tem, da artikulirajo svoj odziv na razvoj lokalne politike. Ustanovitelji festivala pravijo, da je to kreativni odgovor klubske scene, za katero naj bi veljalo, da je hedonistično naravnana in apolitićna. Toda dobro se je vprašati: je to res? Je MARŠ res apolitičen? Kdaj bomo sami začeli iskati te odgovore na vprašanja, je vprašanje na katerega si lahko sami odgovorimo, medtem pa festival Elevate preizprašuje forme kreativnega odziva umetnikov in aktivistov še naprej, prav tako tudi letos, ob svoji 10. obletnici.

S pomočjo glasbe, umetnosti, filma in debate, predstavlja Elevate festival alternative, ki lahko pripeljejo do boljše prihodnosti za vse nas. Tako poleg tega, da nas vsako leto presenetijo s kakšnim glasbenim izborom, ki nas prepriča, da obiščemo Schlossberg v Grazu, se tam dogajajo tudi različne debate, ki preizprašujejo medije, tehnologijo, demokracijo, ekologijo, družbo in še bi lahko našteval naše žeblje v peti, skratka gre za zelo zanimive govornike in umetnike, ki nagovarjajo prisotne s kreativnim razmišljanjem.

Facebook Twitter Deli
0 comments