Neonesnaženo v etru

Serija podcastov Neonesnaženo v etru (angleško Unpolluted On Air) v skupni produkciji Radia MARŠ, Radia Helsinki in Radia Student raziskuje specifične podteme okoljevarstva in boja proti podnebnim spremembam. Soustvarjajo jo mladi radijski sodelavci, raziskovalni novinarji in okoljski aktivisti. Podcast nastaja v okviru projekta RadioAktivizem.

Projekt financira program Erasmus+, nacionalna agencija Movit.

Uredništvo, 28. 3. 2023 02:00, Neonesnaženo v etru

Ropotarnica je že vrsto let del mariborskega vsakdana. Center ponovne uporabe na Partizanski cesti je center za drugo priložnost oblačil, predmetov in materialov - namesto v zabojnik, za pas, v domove in, navsezadnje, tudi na oder Slovenskega narodnega gledališča!

V tokratni oddaji je ekipa Radia Student govorila o second hand in hitri modi. Sara P se je z Nidžaro Mustafić pogovarjala o njeni trgovini iz druge roke Mango Sticky Rice. Mustafić je spregovorila o pomenu trajnostne mode in načelih, po katerih nabavlja oblačila. Razkrila je tudi, katere generacije najpogosteje nakupujejo v trgovinah z rabljenim blagom in pojasnila, kako težko je tovrstno delo opravljati na Hrvaškem. Na koncu je pojasnila, kako bi lahko trajnostno modo in etiko v modi približali ljudem. Ivan, Sara S. in Sara P.

Uredništvo, 13. 3. 2023 23:50, Neonesnaženo v etru

V partnerski epizodi v studiu Radia Student ekipa vseh treh radiev spregovori o retro modi, dobrodelnih trgovinah iz druge roke, trgovinah za male žepe. Na mizi so tudi podatki o hitri modi, zgodovini second hand kulture, vrednosti dela v hitri modi, reciklaža oblačil, značilnosti znamk počasne mode, pa tudi osebna mnenja in izkušnje z nakupovanjem iz druge roke

Uredništvo, 7. 3. 2023 00:22, Neonesnaženo v etru

Drago poslušalstvo, ki vam je blizu "roba iz druge roke", so vam ljubi vintage kosi, in se radi vračate v preteklost osemdesetih, devetdesetih ali katerihkoli že. Vsem, ki vas privlači retro pohištvo, ki svoja rabljena oblačila podarjate napre, ki globoko razmišljate o problemih hitre mode. In tudi za vse, ki to morda še postanete - marčevska epizoda Radia Helsinki je lahko iztočnica za korak v pravo smer. Debata, dva intervjuja in več glasov z Jakominiplatza odgovarja na vprašanje: ali nosiš kaj iz druge roke?

Ivan, Sara S in Sara P so razpravljali o 17 ciljih trajnostnega razvoja ZN. Razpravljali so o nekaterih ciljih, ki so najtesneje povezani s trajnostnim življenjem in ekologijo ter komentirali trenutno situacijo na Hrvaškem. Sara P se je pogovarjala z direktorico ODRAZ-a (Trajnostni razvoj skupnosti) Lidijo Pavić-Rogošić. ODRAZ je civilnodružbena organizacija, ki spodbuja in podpira uvajanje sprememb, usmerjenih v trajnost.

V odgovor lenim kritikom okoljevarstvenih protestov je podcast Neonesnaženo v etru tokrat vzel pot pod noge in "štil" v roke. A le metaforično, je le zima, pa še rahlo je deževalo.

Simon Žlahtič, tokratnji gost MARŠeve epizode, je človek kulture, tako in drugače - in ta štos je v epizodi uporabljen samo enkrat. Umetnostni zgodovinar in kulturni producent je na Drankovcu v sosednji Pesnici postal izvajalec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, tudi sadjar. Starejša ušesa Simona prepoznajo tudi kot bivšega MARŠevca, budna okoljevarstvena očesa pa kot zagovornika marsikatere akcije, morda najbolj izstopa iniciativa Rešimo Rogoški gozd, ki se je zoperstavila Magni. V pogovoru tudi o slednji, pa o posestvu, odnosu do tradicije, tudi o krizi vizij slovenskega okolja, mišljenju in delovanju soobstoja z naravo in še čem. Predvsem pa skozi prizmo trajnosti.

Februarska izdaja Radia Helsinki oddaje Neonesnaženo v etru pokriva cilje trajnostnega razvoja. Ste že slišali za njih? Bi trdili, da natančno veste, kaj pomenijo? Kaj pa SDG 7 (Sustainable Development Goals 7) – "zagotoviti dostop do cenovno dostopne, zanesljive, trajnostne in sodobne energije za vse"? To je aktualna tema na svetovni ravni, pa tudi v naši epizodi, s poudarkom na Avstriji in Gradcu.

Ali obstajajo pomembne razlike v dojemanju globalnega problema med različnimi generacijami Zagrebčanov? Ali so starejše generacije bolj skeptične glede problema podnebnih sprememb in če da, zakaj? Ali imajo mlajše generacije bolj pesimističen pogled na prihodnost planeta kot starejše generacije? V tokratni epizodi ekipa Radia Student iz Zagreba razpravlja o generacijski ozaveščenosti o podnebnih spremembah.

Večni konflikt med mladimi in starimi se odraža tudi v boju za podnebno in okoljsko pravičnost, aktualnem bolj kot kadarkoli prej.

V prvi letošnji epizodi Radia Marš zato serviramo prepotrebno panacejo za medgeneracijski boj - medgeneracijski dialog. Maršev RadioAktivist Zinedin se pogovarja z angažiranim okoljskim dvojcem dveh generacij: 54-letnim Urošem Macerlom in 29-letnim Samom Curkom.

Radioaktivistična ekipa iz Graza je zagrabila snemalne naprave, se odpravila do centra mesta, v šolo, v trgovino, do prijateljev (različnih starosti) in vprašala: Kako trajnosten je tvoj življenjski slog, slog tvoje generacije? Kje kupuješ oblačila? Kako gledaš na druge generacije? Voziš avto?