Neonesnaženo v etru

Serija podcastov Neonesnaženo v etru (angleško Unpolluted On Air) v skupni produkciji Radia MARŠ, Radia Helsinki in Radia Student raziskuje specifične podteme okoljevarstva in boja proti podnebnim spremembam. Soustvarjajo jo mladi radijski sodelavci, raziskovalni novinarji in okoljski aktivisti. Podcast nastaja v okviru projekta RadioAktivizem.

Projekt financira program Erasmus+, nacionalna agencija Movit.

Uredništvo, 18. 7. 2023 10:42, Neonesnaženo v etru

Zadnja RadioAktivistična epizoda podkasta Neonesnaženo v etru. Ekipa Radia MARŠ, Radia Student in Radia Helsinki se ozira po temah, dognanjih, besedah, dejanjih.

Glasovi: Alja, Berni, Gea, Ivan, Sara, Zinedin
Tehnična obdelava: Jan
Komad: Otis Redding - You Left the Water Running

Uredništvo, 5. 6. 2023 19:30, Neonesnaženo v etru

Produkcijo (vsaj prve sezone) podcastov Neonesnaženo v etru za Radio MARŠ zaključuje epizoda o "trash talku" - v slovenskem jeziku nimamo prave ustreznice, in ker so popačenke v stilu “smetnjakarskih pogovorov” ali “smetja v etru” malce nerodne, imata pa Alja in Jan ustrezno sogovornico - kot gostja se jima je pridružila Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja.

Uredništvo, 22. 5. 2023 23:50, Neonesnaženo v etru

Še zadnja epizoda Radia Student, v kateri Poschko in obe Sari spregovorijo o potrebi po nasilju in civilni nepokorščini v eko- in ostalih oblikah aktivizma. Sara P se je v intervjuju pogovarjala s Sunčico Lazinski, članico okoljsko-aktivističnega gibanja Extinction Rebellion, ki slovijo po pacifističnih pristopih.

 

Uredništvo, 15. 5. 2023 22:24, Neonesnaženo v etru

Okoljski aktivizem je v ruralnosti Slovenije donedavna ostajal precej kampanjski, specifičen, tudi lokaliziran. Vzpostavljale so se nevladne organizacije, ki so naslavljale posamezne izbruhe posegov v naravo, spreminjanja zakonodaje, tudi predstavljale oporo oziroma medij civilnih tožb in nasprotovanja škodljivim posegom v okolje. A morda najširši angažma je uspel Mladim za podnebno pravičnost, slovenskemu gibanju, ki se je pridružilo glasnim vzklikom generacije jutrišnjega dne.

Uredništvo, 9. 5. 2023 11:05, Neonesnaženo v etru

This month are our last Unpolluted on air podcasts being played on Radio Helsinki Graz, Radio Marš Maribor and Radio Student Zagreb. The grand final topic of May - Activism. Our Graz team focused on the activists, organisations and movements present in the local environment. We contacted several of them, but 4 responded to our call for an interview. Gea, Nicolas and Hannah met with Alina from Südwind.

Ivan P, Sara P in Sara S z Radia Student so besedno smetili po ravnanju z odpadki v Zagrebu. Razmišljali so o novem modelu sortiranja smeti v Zagrebu ter pripravili kratek vox populi, kjer lahko slišite mnenja drugih o tem, ali se jim zdi nov sistem učinkovit in kako ravnajo s sortiranjem odpadkov. V intervjuju so se pogovarjali z Markom Košakom iz Zelene Akcije o tem, zakaj so se odločili za ta model odlaganja odpadkov, kakšne so njegove prednosti in slabosti, kako učinkovit je in ali zaradi njega trenutno nastaja manj odpadkov.

Uredništvo, 11. 4. 2023 11:13, Neonesnaženo v etru

RadioAktivistična ekipa Radia Helsinki aprilsko epizodo začne z odpiranjem kant za smeti. Bolje rečeno, s konstruktivnim pogovorom o smeteh nasploh. Theresa podeli nekaj statističnih podatkov ter nasvetov in trikov, Leila in Gea spregovorita z dr. Alexandro Loid, vodjo oddelka za upravljanje z odpadki podjetja Holding Graz, ki je odgovorna za upravljanje z odpadki v Gradcu. V drugem delu epizode Nicolas in Leila intevrjuvata Christopherja Lindmayrja, sodelavca Oddelka za upravljanje z odpadki v Gradcu.

Epizoda v nemščini.

Uredništvo, 28. 3. 2023 02:00, Neonesnaženo v etru

Ropotarnica je že vrsto let del mariborskega vsakdana. Center ponovne uporabe na Partizanski cesti je center za drugo priložnost oblačil, predmetov in materialov - namesto v zabojnik, za pas, v domove in, navsezadnje, tudi na oder Slovenskega narodnega gledališča!

V tokratni oddaji je ekipa Radia Student govorila o second hand in hitri modi. Sara P se je z Nidžaro Mustafić pogovarjala o njeni trgovini iz druge roke Mango Sticky Rice. Mustafić je spregovorila o pomenu trajnostne mode in načelih, po katerih nabavlja oblačila. Razkrila je tudi, katere generacije najpogosteje nakupujejo v trgovinah z rabljenim blagom in pojasnila, kako težko je tovrstno delo opravljati na Hrvaškem. Na koncu je pojasnila, kako bi lahko trajnostno modo in etiko v modi približali ljudem. Ivan, Sara S. in Sara P.

Uredništvo, 13. 3. 2023 23:50, Neonesnaženo v etru

V partnerski epizodi v studiu Radia Student ekipa vseh treh radiev spregovori o retro modi, dobrodelnih trgovinah iz druge roke, trgovinah za male žepe. Na mizi so tudi podatki o hitri modi, zgodovini second hand kulture, vrednosti dela v hitri modi, reciklaža oblačil, značilnosti znamk počasne mode, pa tudi osebna mnenja in izkušnje z nakupovanjem iz druge roke