Se vidimo v Budimpešti!

Tako, spoštovane in spoštovani, še enkrat, četrtič in zadnjič dobrodošli v rubriki, ki vam predstavlja muzike vzhodne Evrope skozi nastopajoče na festivalu BUSH v Budimpešti. Tako kot festival MENT v Ljubljani, BUSH na Madžarskem predstavlja domače upe in pomaga pri boljši prepoznavnosti glasbenikov z drugih vzhodnoevropskih držav, na katere se še posebej osredotočajo. 

Line-up šteje skupno 33 imen, iz Slovenije pa se bosta predstavili skupini Persons From Porlock in Torul. V naslednjih nekaj minutah vam bomo predstavili še zadnje tri nastopajoče, vse ostale lahko raziščete še sami na njihovem YouTube profilu #KidsFromTheNewBlock ali na spletni strani budapestshowcasehub.com.

Drugi Slovenci, ki bodo stopili na oder v Budimpešti so domači synthpop elektroničarji, ki so prejšnji nas prejšnji teden presenetili s teaserjem novonastajaočega singla Explain. Zdi se kot, da se Torul z novim singlom vračajo v bolj bandovske vode. Zvok Explaina, kolikor smo ga lahko slišali, da večji poudarek na živi basovski liniji in igranim bobnom. A to je le teaser. Kako se bodo nove kompozicije slišale na odru, lahko preverite v petek na BUSH-u ali pa čakate vse do februarja, ko se Torul vrnejo domov z novo izdajo. 

 

Sedaj se vračamo h koreninam! Z neotradicionalnim popom iz Kijeva. Tri nadarjene Ukrajinke, ki stojijo za imenom Panivalkova, lahko vidimo v dveh svetovih. Gre za tradicionalne ritme s povdarkom na vokalih, za moderno in popularno. Trop Panivalkova se je Ukraini prvič predstavil let 2015 na televizijskem šovu X Factor, kjer so punce prepričale žirjijo in publiko s komadom Crazy Nikita. Po uspehu na šovu so razvile svoj stil, ki jih loči od tistih v tradicionalnih žarnih pa tudi od tistih v popularnih. Gre za high end etno glasbo, osnovano na pop vzorcih, ki v živo preseneti s specifičnim izgledom in naborom inštrumentov, ki ga ne bi pričakovali v običajnem pop triu. 

Zaključujemo pa s triom iz sosednje Hrvaške. To, da so rokeriji doma v Reki, je bilo dobro znano v letih pred osamosvojitvijo - enih in drugih. A od takrat (razen od že dlje delujočih skupin) od am ni bilo slišati odmevnih imen. Za nove rife smo se začeli obračati bolj proti Zagrebu. Z The Black Room se to spremeni. Fantje iz črne sobe izhajajo iz rifov osemdesetih in devetdesetih, a so produkcijsko usmerjeni v zvok modernega rocka.

Poslušajte tudi prejšnje epizode rubirke. V prvem delu smo predstavili kavboji s panonske nižine The Qualitons, madžarski Ivan & The Parazol ter ukrajinski synthpop Koloah. V drugem delu smo spomnili na persons from porlock, belaruski postpunk trio Super Besse, DJ-ja in producenta A_GIM-a, ki ga Berlinska scena z Bergheinom na vrhu spiska že pozna. Prejšnjikrat pa smo poslušali dream-popa zasedbo Polifauna, psihadelike NLV ter najbolj nenavadenga na BUSH-u nastopajočega glasbneika Lazer Vikinga.

Facebook Twitter Deli