InfoKoncentrat, 5.2.2016

Petkov infokoncentrat začenjamo doma v Mariboru. Na četrtkovi izredni seji so se mariborski mestni svetniki podrobno seznanili s projektom izgradnje ter postopkom prodaje farmacevtskega podjetja Marifarm. Še po šestih urah razprave, so ostali nesklepčni. Trenutni morebitni kupec zavlačuje s postopki pridobivanja sredstev. Podjetje Marifarm je bilo ustanovljeno leta 2008 kot hčerinska družba mariborskih lekarn Farmadent. Že od začetka posluje z izgubo. Po besedah direktorice Romane Fišer, se je poslovanje v zadnjih dveh letih stabiliziralo. Skrbi jih 18- milijonski kredit, zato se je lani odločilo, da gredo v prodajo. Predsednik prodajne komisije za Marifarm, Borut Bratina meni, da gre za resnega kupca, ki si želi podjetje predvsem zaradi njegovih licenc. "Formalnih zagotovil ni, a mislim, da ima interes, ker ne vem, kaj bi sicer imel od tega, da vztraja v tem postopku." V primeru, da Marifarm ne bo prodan, gre v stečaj. Večina svetnikov je bila mnenja, da je treba Marifarm obdržati pri življenju. Drugi sprašujejo župana, zakaj ni prišlo do ovadb odgovornih. Župan se zavzema za prodajo, je pa predlagal sklep, da mestni svet zahteva revizijo projekta ter poslovanja Mariframa.

V Mehiki je danes začel šestdnevni odisk Papež Frančišek. Na poti z Rima se je ustavil še na Kubi, kjer se je na letelišču v Havani srečal s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom. To srečanje je bilo prvo srečanje vrhovnih poglavarjev katoliške ter ruske pravoslavne cerkve od razkola krščanskega sveta na rimokatoliški in pravoslavni del leta 1054. Osrednja tema najvišjih predstavnikov obeh cerkva je bila usmerjena v pregone kristjanov na Bližnjem vzhodu. S Havane se Papež odpravlja v Mehiko. Osrednja tema bodo migracije, Papež bo namenil še posebno pozornost številnim vprašanjem: trgovini z orožjem, drogami in ljudmi, problemom korupcije, prostitucije. Vrhunec obiska se obeta v sredo, kjer bo Papež daroval mašo na mehiški strani reke Rio Grande, poroča STA.

Visokih srečanj še ni konec. Danes se je v bavarski prestolnici začela 52. Munhenska varnostna konferenca. Konference se udeležuje predsednik Borut Pahor, kjer bo jutri lahko sodeloval na panelni razpravi z naslovom V smeri tesnejšega evroatlantskega povezovanja. Na tokratni konferenci bodo pogovori potekali okrog trenutnih ključnih tem: konflikt na Bližnjem vzhodu s poudarkom na Siriji, problem migracij ter posledice na razmere v Evropi. Dotaknili so bodo še predlogu spremembe varnostne strukture v luči novih varnostnih izzivov navaja STA. Pahor se bo še danes sestal z generalnim sekretarjem  Nata Jensom Stoltenbergom ter zunanjim ministrom Irana Mohamedom Džavadom Zarifom. Jutri se bo srečal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar - Kitarovič in ruskim premierjem Dimitrijem Medvedjevom, ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom ter premierjem Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem. Neomejene krize, omejene kapacitete - Šibkost mednarodnega reda se glasi moto letošnje konference.

Ostajamo v Munchenu, kjer poročajo, da so svetovne sile dosegle dogovor o prekinitvi sovražnosti ter obnovi mirovnega procesa v Siriji. Ameriški državni sekretar John Kerry je z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom gostil pogovore visokih predstavnikov 17 držav. Kerry je opozoril, da se bodo rezultati dogovorov ocenjevali na podlagi dogajanja na terenu in po besedah na papirju. Lavrov pa izpostavil, da  je zdaj na sirski vladi ter opoziciji, da sprejmeta ustrezne ukrepe. V Ženevi se je danes sestala delovna skupina pod vodstvom Združenih narodov, ki bo uresničevala humanitarni dela dogovora, poroča STA. Uradna Moskva zavrača kot pogoj odhod sirskega predsednika Bašarja al Asada z oblasti, Zahod pa vztraja, da z njim na oblasti ni mogoča trajna rešitev za Sirijo.

Pred pomembnimi odločitvami in soočanji pa so postavljeni bodoči dijaki ter študentje. Danes in jutri bodo na srednjih šolah in fakultetah potekali informativni dnevi, kjer se bodo bodoči dijaki in študentje lahko seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki so na voljo. Na srednjih šolah je prostih 22.960 vpisnih mest, na fakultetah zagotavljajo 18.543 prostih mest. ŠOU v Ljubljani predlaga ogled programov in študija, ki vas res zanima, v Mariboru predlagajo ogled več programov. V času informativnih dni, so tudi prevozniki zagotovili dodatne zmogljivosti.

InfoKoncentrat pripravila Špela.

Facebook Twitter Deli