Lekcija Rožava - tudi za Slovenijo?

Rožava je "demokratična družba brez države", kurdsko ozemlje na severu Sirije, ki je avtonomnost razglasilo 17. marca 2016, in katere razvoj temelji na pravicah žensk, ekologiji in enakosti na vseh področjih življenja. Politični projekt Rožave se s svojimi načeli upira patriarhalnemu sistemu, krepi narodnostne in verske manjšine ter spodbuja k ustvarjanju lokalnih demokratičnih prostorov. Vse odločitve o socialnih vprašanjih, od infrastrukture in energetike do izobraževanja in nasilja v družini, se obravnavajo na javnih zborih, odločitve pa se sprejemajo kolektivno. 

Ali situacija v Rožavi vpliva na slovensko razmišljanje in razmišljanje v in o Sloveiji - tako v smislu geopolitičnih interesov, kot okoljevarstvenih pristopov? Odgovor na to vprašanje iščemo s sourednikom in soprevajalcem knjige Revolucija v Rožavi, Arnejem Zupančičem, in aktivistko za podnebno pravičnost, Izo Thaler

V večernem podcast terminu MariborIsTheFuture pa lahko ob 22h prisluhnete tudi daljšemu pogovoru s Şoreşom Ronahîjem iz Mednarodne komune Rožava.

 

Prispevek so pripravili Petja Golec Horvat, Žiga Brdnik, Jan Podbrežnik.

 

 

Facebook Twitter Deli