Otvoritev razstave Jasmine Vidmar: Kliči me po imenu

Danes ob 12. uri je v prostorih Galerije Epeka Združenje EPEKA v okviru festivala Svetovni dan Rominj pripravilo otvoritev razstave Jasmine Vidmar Kliči me po imenu. Njena avtorica, Jasmina Vidmar, je rojena Mariborčanka ter diplomantka Ekonomsko poslovne fakultete v Maribor. V študentskih letih bila aktivna v različnih oblikah mladinskega in študentskega udejstvovanja, že v času študija pa se je ukvarjala tudi z novinarstvom in fotografijo, zato ji medij fotografije ni tuj.

Vidmarjeva, ki je tudi sekretarka Skupnosti občin Slovenije (SOS), se z umetniško fotografijo ukvarja že tri desetletja; konec 80-tih in v začetku 90-tih je med drugim objavljala v Teleksu, Večeru. V začetku 90-tih se je osredotočila na akt fotografije, ki jih je opredelila kot pripoved o zgodbah ujetih v ženska telesa, in jih objavljala v Večeru, v rubrikah Punk je mrtev in Smeri razvoja ter na številnih razstavah v slovenskem galerijskem prostoru. V zadnjem času tudi redneje razstavlja v Mariboru, njene zadnje v objektiv ujete podobe so bile razstavljene konec preteklega leta v okviru razstave Podobe kuhinjskih svetov v Pokrajinskem muzeju Maribor. S tokrat razstavljenimi fotografijami, portreti mladih deklet in fantov, skuša avtorica prikazati, da so Romi ravno tako ljudje s svojimi željami in sanjami kot vsi drugi.

Etnična pripadnost mladih Rominj in Romov je namreč pogosto tisti vseobsegajoči znak, ki prekrije vse ostale. Pogledi prepredeni s predsodki in stereotipi spregledajo njihovo individualnost, raznolikost in sposobnosti; nižajo jim samopodobo in v njih samih prepogosto ustvarjajo prepričanje, da so priložnosti namenjene njim omejene. Predsodki se udejanijo v diskriminaciji ter v socialni, kulturni in materialni prikrajšanosti, ki še dodatno zamejuje možnosti, da gradijo sebi lastno in zaželeno prihodnost. Razstava mladim romskim dekletom in fantom prepušča glas, da pripovedujejo o svojih sanjah, hrepenenjih in željah. V očeh drugih ljudi njihova narodnost prekrije vse njihove lastnosti in sposobnosti. Pripadniki manjšin tako pogosto postanejo žrtve stereotipov, ki jih na koncu tudi sami ponotranjijo. O tem, Jasmina Vidmar:

Izjava 

Avtorico smo vprašali tudi o tem, ali je moč opaziti kakšno razliko med pogostostjo stereotipov ter njihovim vplivom na romsko skupnost in mlade, ozirajoč se na stanje v preteklosti in danes.

Izjava 

Razstava je del projekta Spregledano upanje, ki ga podpira Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije, in je nastala v sodelovanju z Društvom za podporo mladim Romom. V Galeriji Epeka si jo lahko ogledate do 10. maja.

 

Prispevek je pripravil Primož.

 

Foto: Epeka, napoved dogodka ''Otvoritev razstave Jasmine Vidmar: Kliči me po imenu''

Facebook Twitter Deli
0 comments