Vegi biftek

Narezek, francoska solata, toast z maslom in tatarskim biftekom, sarma, na vrh pa še potica, medenjaki in drugo domače pecivo. Skratka mastno in slastno. Za praznike si običajno privoščimo in jemo brez pomisleka na posledice, zato se po težki hrani lahko počutimo utrujeno. Če se slučajno prepozno odpravimo v trgovino, kjer so pokupili ves tatarski biftek ali če si preprosto želite nekaj zelenjavno-božično-konkretnega a lahkotnega za na kruh, vam predlagam vegansko alternativo, okusni biftek iz zelene leče. Tako lahko bolj čili odidemo na novoletno zabavo ali si privoščimo novoletno buljenje v ekran in imamo še nekaj prostora za kakšen medenjak. Sama sem se sicer navoljila gledati 'Sam doma', je pa 'Mars napada' še vedno ena izmed mojih novo-letnih najljubših.

Marševci smo tokrat pripravili alternativno obliko biftega v katerega pride leča, suh paradižnik ali paradižnikov koncentrat, čebula, česen, gorčica, kapre, olivno olje, svež peteršilj, mleta kumina, sladka paprika in poper.

Večer pred pripravo namočimo pol skodelice zelene ali rjave leče (iz 50g suhe leče dobimo približno 170 g kuhane). Suho lečo lahko sicer takoj skuhamo v slani vodi, a če ji privoščimo večerno namakanje, zrnja že prej začnejo nabrekati in se prebujati iz svoje suhe zarodne oblike. To bo tudi skrajšalo čas kuhanja.

Medtem ko se leča kuha si lahko narežemo eno majhno rdečo čebulo ter eno žličko kaper, en strok česna, kumino in 10 vejic svežega peteršilja pa skupaj sesekljamo. Dober mešalnik nam prihrani tudi drobno rezanje. V izvornem receptu sicer piše, da dodamo tudi pol skodelice suhih paradižnikov katere malce splaknemo, na Maršu pa smo preskusili tudi cenejšo verzijo s paradižnikovim koncentratom in malce bazilike. Dodali smo tudi malce lanenih semen.

Ko je leča mehka, jo splaknemo pod mrzlo vodo, da se neha kuhati zaradi visoke temperature, ki se jo je navzela v vrelem kropu.

V mešalnik torej damo ohlajeno lečo, kapre in žličko gorčice, sesekljano čebulo, česen, kumino in peteršilj; 3 žlice olivnega olja ter žlico paradižnikovega koncentrata. Od začimb dodamo še sladko papriko, baziliko in kajenski poper.

Če uporabimo paradižnikovo mezgo, lahko biftek postane preveč tekoč, kar lahko izboljšano s kakšno žlico lanenih semen, ki po namakanju izločijo črevesju prijazno sluz, ki bo zgostila naš biftek.

Soli sicer ni potrebno dodajati, ker so že ostale sestavine dovolj slane, a če boste po mešanju v maso namočili in obliznili kakšen prst, boste vedeli če je potrebno kakšno začimbo še dodati, da bo biftek bolj prijal vašemu okusu.

Maso lahko pustimo stati v hladilniku kakšno uro za bolj trdo teksturo, ko pa ga postrežemo, ga lahko okrasimo s peteršiljem, kaprami ali sončničnimi semeni.

Uživajte v tej veganski različici novoletne poslastice in se slišimo ponovno naslednji mesec.

Srečno 2018!

VIR:

http://www.mairara.com/2015/12/veganski-tatarski-biftek.html

 

Facebook Twitter Deli
0 comments