Dnevi mladih in kulture v Velenju

Reuters poroča o protestih, ki so prerasli v nasilje med študenti in policijo. V prestolnici Čila, Santiagu, so policisti včeraj napadli protestnike študente z vodnimi topovi in solzivcem. Do takrat mirno protestirajoči študenti, so odgovorili s kamenjem in barikadami. Glavna prometna žila Santiaga je bila zaradi tega zaprta več ur, vprašanje pa je, kako hitro bo sporočilo slišala čilska predsednica. Čilski študenti protestirajo proti prepočasnemu sprejemanju reform, ki jih je ob nastopu obljubila Michelle Bachelet. Reforme naj bi odpravile privatizirano visoko šolstvo ter napravile Univerzo spet dostopno in brezplačno. Sprejemanje reform pa se je zaustavilo zaradi korupcije, omahujočega kongresa in trhle ekonomske situacije. Vendar so to izgovori, ki smo jih slišali že mnogo prevečkrat, zato bodo študenti v Čilu proteste zagotovo nadaljevali.

Zavod za zaposlovanje si je, skupaj z andragoškim zavodom, izmislil novo aktivnost za spodbujanje zaposlovanja. Mladi od 15. do 26. leta, ki so opustili šolanje ter niso dokončali srednje šole in niso zaposleni, lahko po novem obiskujejo program PUM-O: Projektno učenje mlajših odraslih. Spodbuja jih, da so aktivni, razvijajo svoje sposobnosti in pridobivajo nova znanja, nato pa se vrnejo v šolo ali poiščejo zaposlitev. Od junija bodo vključitve možne tudi v Mariboru.  Namen programa PUM-O je predvsem razvijati učljivost, samoiniciativnost in druge temeljne sposobnosti mlajših odraslih, ki sodijo v ranljive skupine. Dalje želijo spodbujati njihovo aktivnost, oblikovanje osebne in poklicne identitete, s ciljem uspešnega vključevanja v izobraževanje za pridobitev izobrazbe, na trg dela in v celotno družbo. Program je sestavljen iz treh ključnih izobraževalnih modulov: karierno načrtovanje in oblikovanje poklicne identitete, splošna poučenost ter osebnostna rast in oblikovanje trajnostnih življenjskih slogov. Učenje v PUM-U poteka v učnih projektih, z medsebojnim prepletanjem vsebin iz posameznih modulov, v povezavi z lokalnim okoljem in aktualnimi potrebami udeležencev.

Na torkovi predstavitvi rezultatov ankete o položaju najemnikov stanovanj, so na Mladinskem svetu Slovenije izpostavili ključne problematike predvsem mladih najemnikov v Sloveniji. Ti so namreč večinoma prepuščeni tržnemu najemu, ki je popolnoma neurejen in omogoča številne kršitve pravic najemnikov. Prav tako se mladi v veliki meri soočajo z velikimi težavami pri iskanju stanovanja, saj so s strani najemodajalcev deležni največ nezaupanja. Njihov materialni položaj je slab, zaradi tega pa jim največkrat priskočijo na pomoč starši ali drugi sorodniki, država le izjemoma. Pri kar 95 % respondentov so zabeležili kršitve njihovih pravic in nezakonita ravnanja najemodajalcev. Skoraj polovica jih je že bivala v najemnem stanovanju brez veljavne pogodbe. Številni najemniki imajo izkušnjo z zanemarjanjem vzdrževanja stanovanja s strani lastnika, z vdori v njihovo zasebnost, preprečevanjem prijave prebivališča, nepravičnimi finančnimi pogoji najema, potvarjanjem podatkov v najemnih pogodbah, omejevanjem obiskov in normalne uporabe stanovanja itd. Vse skupaj kaže na to, da položaj najemnikov v tržnem najemu kliče po nujnih spremembah.

Z idejo in željo po širši prepoznavnosti Filozofske fakultete in študentov, ki na njej študirajo ter raziskujejo, vas ti vabijo, da se s svojimi prispevki aktivno vključite v soustvarjanje nove znanstvene revije oz. zbornika. DiH je strokovna oz. znanstvena revija, v kateri študenti objavljajo članke, ki so plod njihovih teoretičnih ali raziskovalnih dognanj. Gre za krovno revijo fakultete, kjer je omogočena razprava na najvišjem možnem nivoju vsem matičnim študentom iz dvanajstih oddelkov ter tudi študentom na izmenjavi. Slednje pripomore k širšemu ugledu revije, fakultete in univerze. Prispevki so pregledani skozi strokovni recenzentski postopek in, ob izidu tekoče številke, dosegljivi vsem v spletni različici revije. Sprejemajo članke, ki so nastali tekom študija, demonstratorstva ali izven študijskih obveznosti. Prijavo teme oz. naslov članka je potrebno oddati do 31. maja 2016, članke pa do 10. junija 2016 na e-naslov: urednistvo.dih@gmail.com. Članek naj obsega 15 do 30 tisoč znakov s presledki. Za več informacij in prijavo se odpravite na spletno stran mariborske Filozofske fakultete.

Dijaška skupnost Gimnazije Velenje prireja danes v sodelovanju s Šaleškim študentskim klubom in v okviru 26. festivala Dnevi mladih in kulture poseben dan odprtih vrat, naslovljen »50 let mladi«. Celodnevni dogodek, katerega častni generalni pokrovitelj je g. župan mestne občine Velenje, Bojan Kontič, bo obeležil 50. obletnico obstoja velenjske gimnazije, prav tako pa že 15. pomlad njene likovno-umetniške smeri. V dopoldanskih urah so mestno promenado in park pred šolo slavljenko, zavzeli velenjski gimnazijci z razgibanim programom več kot petindvajsetih športnih, zabavnih ali poučnih aktivnosti, primernih tako za šolarje kot naključne mimoidoče. Dogajanje se bo ob 18. uri prevesilo v  svoj večerni del, ko se bodo v mestnem amfiteatru predstavili šolski glasbeniki, pevci in plesalci, med katerimi bosta tudi pretežno gimnazijski rock skupini NightFlight in Replika. Ti bosta zbrano občinstvo ogreli za zabaven zaključek večera s slovenskima rock skupinama NiJe in Mi2 na velikem odru pri zdravstvenem domu Velenje.

Facebook Twitter Deli