Hoteli smo prijeti sonce

S podelitvijo priznanj se je v petek zaključil program Mladi raziskovalci zgodovine, v okviru katerega Zveza prijateljev mladine Slovenije že 47. leto zapored usposablja mlade v raziskovanju lokalne preteklosti. Letos je 130 učencev z 31 osnovnih šol raziskovalo na temo Družbeni status – zgodbe o uspehih in porazih. Prejeta dela je ocenjevala komisija, ki jo trenutno sestavlja 22 zgodovinarjev, etnologov, geografov in podobnih profesionalcev, zaposlenih na raziskovalnih inštitutih, v muzejih in arhivih. Organizatorji ob tem opažajo, da so 14- in 15-letni otroci, pod dobrim mentorskim vodstvom, sposobni izdelati zelo kakovostne raziskave, ki z arhiviranjem v Slovenskem šolskem muzeju in na šolah ohranjajo trajno vrednost. Hkrati ugotavljajo, da se pri tem naučijo veliko več, kot bi se naučili s pripravljanjem na določene preizkuse znanja.

Letos mineva 35 let od prve izdaje knjige Hotel sem prijeti sonce. Ob tej priložnosti je pri Založbi Karantanija izšla nova, dopolnjena izdaja te slovenske mladinske klasike. Prijazno vabljeni na pogovor in sproščeno literarno srečanje s pisateljem in letošnjim Prešernovim nagrajencem Tonetom Partljičem. S pisateljem se bo pogovarjala Maja Nemec, urednica Založbe Karantanija.

Jutri pa ste vabljeni na otvoritev razstave likovnih del študentov Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, ki bo v galeriji Media Nox ob 19. uri. Razstavo bo odprl dekan Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Marko Marhl. Kurator razstave je Janez Balažic., mentorji pa Sandi Červek, Darko Golija, Samuel Grajfoner, Anka Krašna Kocijan, Mojca Puncer, Oto Rimele, Zora Stančič, Polona Tratnik, Petra Varl in Dušan Zidar. Razstava bo na ogled do 15. junija 2016.

Pa povabimo še na ljubljanski dogodek v četrtek, ko se lahko udeležite odprtja skupinske razstave ISO0 študentov in predavateljev Oddelka za fotografijo VIST. Ti se bodo v sklopu Meseca fotografije – Fotonični trenutki v Ljubljani predstavili v četrtek, 2. 6. 2016, v Javnem zaklonišču pod Parkom slovenske reformacije ob 21. uri. Kuratorka Iza Pevec in sodelujoči avtorji bodo po otvoritvenem nagovoru na voljo za pogovore in izjave, seveda pa vas vabimo tudi na ogled razstave med 2. 6. in 17. 6., ko bodo prostori odprti vsak dan med 14. in 18. uro.

Facebook Twitter Deli