Medicinsko-razpisna bera

Petnajsto Študentrobljo začenjamo raziskovalno. Nedavno objavljeni rezultati raziskave v reviji JAMA Psychiatry, so pokazali, da uživanje marihuane nima vidnejših učinkov na fizično zdravje uživalcev, niti po večletni redni in pogosti uporabi. Raziskava je vzela pod drobnogled več kot tisoč Novozelandk in Novozelandcev ter jih spremljala od rojstva pa vse tja do 38-ega leta starosti. Za raziskavo so gledali podatke zgolj med 18. in 38. letom. Edini negativni učinek je bil malenkost slabše zobno zdravje. Sicer raziskava ne pove, kako vpliva uporaba konoplje na zdravje po 38-em letu starosti, je pa pokazala celo pozitivne učinke. Tako so na primer uživalci imeli nižji indeks telesne mase, manjši obseg trebuha in boljše nivoje holesterola.

Morda bodo konopljo, na podlagi te raziskave, sadili tudi učenci šole v San Franciscu, ki se je odločila svoje učence učiti o urbanem kmetijstvu. Šola planira nov kampus, znotraj katerega bodo vzpostavili polja in vrtove zunaj in znotraj stavb. Tako se bodo učenci lahko iz prve roke učili in na lastne oči prepričali, da solata ni zelena kar tako in da krave ne dajejo čokoladnega mleka.

Čokoladice bo morda podelilo Društvo za Združene narode za Slovenijo. Objavili so namreč razpis za nagrade za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela, s področja delovanja Organizacije združenih narodov, obranjena med 1. avgustom lani in 31. julijem letos. Za nagradni razpis pridejo v poštev vse teme, ki obravnavajo tematiko delovanja t. i. družine Združenih narodov. Prijave sprejemajo do 1. avgusta 2016, na sedežu Društva za Združene narode za Slovenijo (Cankarjeva 1/II, Ljubljana).

Ministrstvo za visoko šolstvo je po dolgotrajnih bojih in naporih le objavilo predlog uredbe o sofinanciranju doktorskega študija. Kakopak je to storilo tik pred zdajci, ko imajo študentje in profesorji največ dela. Pa vendar, če bo zadeva sprejeta, kaže, da bo doktorski študij dejansko celo financiran, četudi je financiranje vezano na »proračunske zmožnosti«. Študij bo izbran na podlagi javnega razpisa, ki ga mora objaviti ministrstvo do 15. julija za naslednje študijsko leto. Časa je torej izredno malo. Pogoji za izbiro tudi niso nastavljeni bog ve kako visoko, višina sofinanciranja pa bo omejena na 4.000 evrov za šolnino, za posamezni letnik na študenta. Nadalje so opredeljene tudi obveznosti, ki so precej standardne: letnik je treba končati redno, v času trajanja študija je treba opraviti zagovor disertacije oziroma objaviti znanstveni članek ali monografijo. V nasprotnem primeru bo treba pridobljena sredstva vrniti.

Glasbeni virtuozi, pozor! Radio Študent je podaljšal rok za prijavo na natečaj Klubski maraton 2016. Radio Študent poziva, kliče, prijazno vabi in spodbuja vse mlade, še neuveljavljene in ustvarjalne glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2016. Letošnjo jesen bo Klubski maraton ponovno po dolgem in počez obredel številne avtonomne, mladinske klubske prostore po vsej državi. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo izbrala komisija glasbene redakcije Radia Študent. Rok za prijavo je torej podaljšan, časa imate še vse do 17. junija.

Združenje izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, organizira 14. in 15. junija 2016, v hotelu Terme v Termah Čatež dvodnevno strokovno konferenco: Vloga in poslanstvo ljudskih univerz za jutri. Na konferenci želijo z vsemi ključnimi deležniki razpravljati o nadaljnji strategiji razvoja ljudskih univerz. Udeležba na konferenci je brezplačna. Organizatorji prosijo, da se na konferenco prijavite najkasneje do četrtka, 9. junija 2016, torej do jutri. Več informacij je dostopnih na ziss.si

Facebook Twitter Deli
0 comments