Okupirane študentske novice

Iniciativa »Hrvatska može bolje« združuje več kot 250 društev, sindikatov in posameznikov, združenih z namenom ohranjanja kakovostnega izobraževanja. Včeraj so organizirali protest proti privatizaciji in za proaktivne reforme kurikula, ki ne bodo omogočale apropriacije izobraževalnega sistema. Več deset tisoč ljudi je protestiralo na Trgu Bana Jelačića in drugih ulicah Zagreba, protestu pa se je pridružilo tudi več manjših skupin v drugih hrvaških mestih. Glavni cilj protesta je bil, da bi se proces sprejemanja reform nadaljeval in da ne bi bil odvisen od posameznih političnih situacij v državi. Glede na nesigurno politično situacijo in skoraj zagotove predčasne volitve, bo na učinek protesta najverjetneje še treba počakati.

30. in 31. maja je v Bruslju potekalo srečanje ministrov Sveta na področju izobraževanja, mladine, kulture in športa. Prvi dan so ministri sprejeli zaključke o vlogi mladinskega sektorja pri preprečevanju in boju proti radikalizaciji mladih. Zaključki poudarjajo neprecenljivo vrednost mladinskega dela, prostovoljskih in kulturnih aktivnosti ter športa pri doseganju mladih, ki so sicer lahko bolj dovzetni za radikalizacijo. Poudarili so tudi potrebo po soočanju z že obstoječimi ekstremnimi ideologijami in njihovemu uravnoteženju s privlačnimi nenasilnimi alternativami. Ministri so sprejeli tudi zaključke o medijski pismenosti in kritičnemu mišljenju prek izobraževanja in usposabljanja, s prepoznavanjem pozitivnih učinkov interneta in socialnih medijev ter hkrati groženj, ki jih lahko predstavljajo ti mediji. Zaključki poudarjajo ključno vlogo, ki jih imata izobraževanje in usposabljanje pri pomoči mladim, da postanejo medijsko pismeni in odgovorni državljani prihodnosti. Ministri so razpravljali tudi o tem, kako lahko mladinske politike najbolje podpirajo razvoj identitet mladih. O krajah identitet ministri niso govorili.

Ljubljanska študentska organizacija ŠOU je razpisala 20.000 evrov denarne pomoči za socialno ogrožene študente. Namen Fundacije Študentski tolar, ki jo je pred desetimi leti ustanovil ŠOU v Ljubljani, je pomagati študentom v stiski in si prizadevati za izboljšanje socialnega položaja študentov. Podoben pristop ima tudi mariborski ŠOUM. Idej, kako se lotiti socialnega položaja študentov pri izvirih, pa seveda ni.

Imajo pa ideje študenti in profesorji kulturne antropologije in etnologije. Jutri in pojutrišnjem organizirajo mednarodno konferenco »Occupied! Popular music, capital, state and society«. Konferenca bo potekala v sklopu projekta Angažirana preteklost: socialnoantropološka analiza transformacij popularne glasbe na območju nekdanje Jugoslavije. Projekt se izvaja v sodelovanju med Filozofsko fakulteto in ZRC SAZU. Konferenca bo potekala v petek in soboto v KUD France Prešeren v Ljubljani, začenši ob 14. uri popoldne. Program je zanimiv in razgiban, prav tako govorke in govorci. Več o sami konferenci, ki je odprta za vse in brezplačna, si oglejte na spletni strani: transyuformator.wordpress.com.

Facebook Twitter Deli
0 comments