Ustanovljena Obalna dijaška skupnost

Včeraj, na Dan mladosti, so ustanovili Obalno dijaško skupnost (ODS). Skupnosti bo predsedoval Gregor Gulič, dijak 4. letnika Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper. Konstitutivna seja je potekala v prostorih ŠOUP, na kateri so bili prisotni predstavniki obalnih srednjih šol. ODS združuje vse obalne dijake v eno skupno organizacijo, ki bo skrbela za reševanje vseh pomembnih vprašanj za dijake. Posebnost dijaške skupnosti se na obalnem dvojezičnem območju kaže tudi v tem, da so vanjo vključeni predstavniki tako slovenskih kot tudi italijanskih srednjih šol. Dijaška skupnost bo delovala na področjih kulture, sociale, zdravja in izobraževanja. Njen namen je, da se s projekti postavi ob bok ostalim mladinskim organizacijam, pri čemer bo sledila ciljem združevanja in povezovanja z drugimi sorodnimi organizacijami.

Jutri se začenja prvi glasbeni cikel Mladi jazz, ki so ga opremili s sporočilom. JAZZ MA MLADE bo v organizaciji MKC Maribor in društva Glas podzemlja, na Židovskem trgu v Mariboru, združeval mlade glasbenike, umetnike in kulinarične ljubitelje. Osrednje prizorišče koncertnega cikla Mladi Jazz bo precej pozabljen Židovski trg v Mariboru. V 4 spomladanskih petkovih večerih, 27. 5. 2016, 3. 6. 2016, 10. 6. 2016 in 17. 6. 2016, bo trg med 19. in 24. uro gostil 4 mlade domače in tuje jazz zasedbe študentov ter mladih diplomantov graške in ljubljanske akademije. Te skupine so: Divje jezero, Marthinik’s Garden, Turica, Vadnu duet in Supancic, Sorger, Lipowicz kvartet. Po vsakem koncertu bo sledil »jam session«, ki se mu bodo pridruževali mladi glasbeniki. V sodelovanju z vsemi galerijami oz. kreativnimi prostori Židovske četrti (Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp in DLUM) bo potekal tudi zanimiv spremljevalni program z otvoritvami razstav, podaljšanim delovnim časom galerij, gledališkimi predstavami, degustacijami vrhunskih slovenskih vin, za prigrizke pa bo poskrbela stojnica s sodobno ulično prehrano. Vstop na vse dogodke je prost, po zaslugi organizatorjev, vseh partnerskih organizacij, Mestne občine Maribor in Ministrstva za kulturo RS, ki je prepoznalo dodano vrednost projekta za mesto in državo ter ga finančno podprlo. V primeru dežja bo posamičen dogodek odpadel oz. bo prestavljen na september.

Študentje programov prve in druge stopnje ter sodelavci Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici vas ob koncu študijskega leta 2015/16 vabijo, da se jim pridružite na razstavi letne produkcije šole v petek, 27. maja 2016, med 18. in 21. uro, na Visoki šoli za umetnost v Palači Alvarez, Via Armando Diaz 5, Gorica, Italija. Na razstavi bodo predstavljena dela študentske produkcije iz področja filma, animiranega filma, fotografije, novih medijev in sodobnih umetniških praks.

FDV vabi na posvet »Participacija mladih: Izzivi in rešitve«. Posvet bo potekal 1. junija 2016, med 10. in 14. uro, na Fakulteti za družbene vede. Dogodek je nadaljevanje procesa, ki so ga zastavili na februarskem dogodku »Participacija mladih: Razmerje med sistemom in posameznikom«, na katerem so identificirali ključne probleme na področju participacije mladih. Namen tokratnega posveta je oblikovati rešitve ter predloge za naslavljanje identificiranih izzivov.

 

In še ena štipendijska. Zavezništvo civilizacij Združenih narodov je objavilo štipendijski program za leto 2016. Glavni namen programa je soočanje s kulturnimi stereotipi in razvoj medkulturnih partnerstev med ljudmi različnih kultur in prepričanj. V letu 2016 se bo program osredotočil na izobrazbo, kot orodje za preprečevanje radikalizacije in ksenofobije.

Facebook Twitter Deli