Zaposlitev, statistika, književnost

Prva novica je za vse tiste, ki niste več študenti, ste pa bili v tistem delu študentskega živeža, ki mu je bilo namenjeno težko ali nemogoče iskanje prve zaposlitve. V petek bo Zavod za zaposlovanje odprl novo javno povabilo Zaposli.me. Delodajalcem omogoča subvencijo 5.000 do 7.000 EUR za zaposlitev več kot šest tisoč brezposelnih iz vse Slovenije. Povabilo je odprto od 3. 6. 2016 do porabe sredstev, najdlje do 31. 7. 2017. Namenjeno je spodbujanju zaposlovanja in izboljšanju zaposlitvenih možnosti brezposelnih, ki so dopolnili 30 let ali več in se težje zaposlijo. Za subvencionirane zaposlitve je na voljo skoraj 34 milijonov EUR, ki jih financirata Republika Slovenija (20 %) in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 % celotne vrednosti). Šestdeset odstotkov vseh sredstev je namenjenih za brezposelne s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, 40 % pa za brezposelne s stalnim prebivališčem v zahodni Sloveniji.

Pa še malo statistike. Slovenija je v zadnjih 20. letih namenila za raziskave in razvoj od okoli 1,3 do okoli 2,6 odstotka BDP. Največ je, glede na razpoložljive podatke Eurostata, za to namenila leta 2013, ko so izdatki znašali 2,6 odstotka BDP oziroma 935 milijonov evrov. V zadnjih letih je po izdatkih za ta namen nad povprečjem EU. Glede na podatke Evropske komisije je bila Slovenija v letu 2014, po višini vlaganj glede na delež BDP, na visokem šestem mestu med vsemi 28 državami članicami EU. V letu 2013 so po podatkih Statističnega urada RS od skupno 935 milijonov največ sredstev za raziskave in razvoj, porabili v poslovnem sektorju, in sicer 715,5 milijona evrov. Temu je z 121,7 milijona evrov sledil državni sektor, nato z 97,4 milijona evrov visokošolski sektor in z 0,4 milijona evrov zasebni nepridobitni sektor.

Med 3. in 10. junijem bo razprla svoja krila Živa književnost, 23. literarno-glasbeni festival. Pred ŠKUC-em, na Starem trgu 21, bodo razkazali peresa Cindy Lynn Brown, Mette Ø Henriksen, Kenneth Krabat, Barbara Korun, Aleš Mustar in Primož Repar, ki so se udeležili letošnje dansko-slovenske pesniške prevajalske delavnice. Gostili pa bodo tudi pesnika Mohameda Abdula Monaema iz Sirije ter literatko Eileen Myles iz ZDA. Z literarnimi lupingi bodo nadaljevali domače književne avtorice in avtorji Kaja Teržan, Gaja Naja Rojec, Andrej Tomažin, Ana Svetel in Peter Rezman. Njihove drobne in mogočne zamahe bodo glasbeno spremljali Katja Šulc, Manca Udovič, Vitja Balžalorsky, Jazzoud, C9|2, Chopin a la Jazz, All Strings Detached ter Tovariš Strmoglavljen. Kot vsako leto bo spremljevalni program O' živela knjiga spodbudil tudi najmlajše k domišljijskem letenju. Za otroke so pripravili raznovrstne ustvarjalne delavnice, lutkovne predstave, gibalno pravljico, kamišibaj zgodbi ter predstavitev slikanic in stripa. Vsi dogodki so za obiskovalce BREZPLAČNI.

Fotografija: Betsy J./Flickr

Facebook Twitter Deli
0 comments