Zasedanje SVIZ-a in zasedba ali svoboda uemtnosti

Izvršilni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (IO SVIZ), ki zastopa 38.000 članic in članov, je na svoji včerajšnji seji razpravljal o nedavni odločitvi Vlade RS, da konča pogajanja s sindikati javnega sektorja ter se loti sprememb plačne in uslužbenske zakonodaje. Gre za radikalno potezo vlade, ki jemlje zaposlenim v javnem sektorju pravico, da bi prek pogajanj vplivali na oblikovanje plač v prihodnjih treh letih. Tako vlada ne le grobo krši dogovor, ki jo obvezuje, da se na pogajanjih s sindikati dogovori o postopni odpravi še veljavnih ukrepov, temveč uresničuje svojo grožnjo, da bo z oblastniško močjo enostransko določila plače javnim uslužbenkam in uslužbencem. Takšno ravnanje vlade je v nasprotju z načelom participativne demokracije, ki je vtkana v temeljna načela delovanja evropske unije, in kaže zaskrbljujoč premik k avtoritarnosti. Izvršilni odbor SVIZ se je zato odločil sklicati izredno sejo 53-članskega Glavnega odbora SVIZ, ki je v sindikatu najvišji organ odločanja med dvema kongresoma. Seja bo potekala prihodnji teden v torek, 31. maja 2016.

Radio Študent poziva, kliče, prijazno vabi in spodbuja vse mlade, še neuveljavljene in ustvarjalne glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2016. Letošnjo jesen bo Klubski maraton ponovno, po dolgem in počez, obredel številne avtonomne, mladinske klubske prostore po vsej državi. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo izbrala komisija glasbene redakcije Radia Študent. Prijave na natečaj sprejemajo do 6. junija 2016, izključno na elektronski naslov (klubski.maraton@gmail.com), prijava pa naj vsebuje:

- vsaj tri avdio posnetke (format .mp3, 320 kbps),
- naslove in besedila skladb,
- kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
- ime in priimek kontaktne osebe, elektronski naslov in telefonsko številko.

Klubski maratonci 2016 bodo izbrani med izvajalci, ki, ne glede na dosedanjo koncertno in studijsko kilometrino, s svojo glasbo iščejo kreativne in sveže izrazne možnosti. Dodatne informacije dobite pri glasbenem uredniku Radia Študent Žigi Puclju, na naslovu glasbeni.urednik@radiostudent.si  ali na telefonski številki 01/242 88 14.

Inštitut za delavske študije vabi na mednarodno konferenco mreže Critical political economy research network in Inštituta za delavske študije, v sodelovanju s Slovenskim sociološkim društvom in Oddelkom za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Konferenca, ki se bo zgodila 27. in 28. maja na Filozofski fakulteti v Ljubljani, bo potekala v angleškem jeziku. Na konferenci bo veliko mednarodnih in domačih predavateljev in raziskovalcev, ki bodo skozi predavanja, debate in panele skušali iskati odgovore na konfliktne politične ontologije in implikacije za transformativno akcijo. Če prevedemo v vsakdanji jezik, govorili bodo o izvoru politične moči in možnosti za spremembe na bolje. Dokler bodo o tem samo govorili, rešitev ne bo, pa vendar se morda skozi nova dognanja iz teorije, prelevi kaj v konkretna in učinkovita dejanja.

Društvo umetnikov ter Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, vabijo na predavanja in diskusijo o tem, kako danes še lahko uveljavljamo in ohranjamo avtonomnost in suverenost umetnosti ter kaj to pravzaprav pomeni. Dva predavatelja,  Jonathan Clark in Robert Pfaller, bosta vsak skozi svoja filozofsko-teoretska orodja razprla pogled, zakaj in kako v teoriji in praksi razmišljati in govoriti o avtonomnosti oz. suverenosti in z njima povezanim emancipatornim potencialom umetnosti. Na presečišču filozofije umetnosti, fenomenologije, kritične teorije in psihoanalize, bodo iskali odgovore na temeljna vprašanja, kako umetnost učinkuje – od njene povezanosti z našim občutkom časovne orientiranosti v tem svetu, do razlike med pomenom in označevanjem v umetnosti. Da umetnost s tem, ko nekaj pomeni, izgublja suverenost oz. se podreja nekemu zunanjemu namenu hkrati pa označuje tudi takrat, kadar tega nihče ne namerava, bo eno od vodil pri iskanju odgovorov o njeni učinkovitosti in, ne nazadnje, neodvisnosti. Posvet bo potekal v soboto, 28. maja, med 10.00 in 14.00 v konferenčni dvorani Mestnega muzeja na Gosposki 15 v Ljubljani in bo v angleščini.

Facebook Twitter Deli